23 вересня в історії Харківщини: народився відомий футболіст та тренер

404


Пам'ятаємо! Цього дня 23 вересня 1940 року у Чугуєві Харківської області у сім'ї військовослужбовця народився Аркадій Панов, майбутній футболіст та тренер.

В 1952 році його родина переїхала до Харкова. Навчався у 72-й середній школі, яка знаходиться поряд із стадіоном ХТЗ. Саме з цією ареною та з цим спортклубом були пов'язані його перші кроки у спорті.

Займався гімнастикою, боксом, хокеєм та футболом. Але у 1954 році остаточно обрав футбол.

Його першим тренером у групі підготовки за команди «Торпедо-ХТЗ» був Олександр Тихонович Москальов. Його команда вигравала першість міста серед школярів.

В 1958 після закінчення школи тренер харківських торпедівців Д. Н. Васильєв запросив Аркадія в дорослу команду - в харківське «Торпедо». Команда різко підвищила свій клас і почала виступати у першій лізі.

У 1959 році побував разом зі своєю командою у перших зарубіжних турне: відвідали Марокко, Відень, Югославію.

У 40-60 роки деякі спортсмени були універсалами, виступали на високому рівні у різних видах спорту. Аркадій Панов також грав у хокей із шайбою – у 1962 році взяв участь у першій зимовій Спартакіаді країни у складі української збірної з хокею.

У тому ж році Панова запросили до головної харківської футбольної команди «Авангард» (згодом команда називалася «Металіст»).

Також виступав за команди СКА (Києва та Одеси) і не лише...

Після закінчення кар'єри працював дитячим тренером. Серед його вихованців один із найкращих футболістів країни Володимир Безсонов.

У вищій лізі провів 117 матчів (забив 2 голи). Усього за кар'єру – 250 ігор (10 голів).

Помер 8 вересня 2015 року. Матч 7-го туру чемпіонату України 2015/16 між харківським «Металістом» та донецьким «Шахтарем» розпочався з хвилини мовчання на згадку про загиблого Панова.

У мирний час у Харкові проводився турнір пам'яті Аркадія Панова.

Читайте також: