19 вересня в історії Харкова: народився відомий гімнаст-олімпієць (фото)

176
Люди, які створювали історію міста.
Вітаємо! Цього дня, 19 вересня, в 1977 році у Харкові народився Валерій Володимирович Гончаров - видатний український гімнаст, олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту, багаторазовий призер чемпіонатів світу та Європи.

Спортом займатися почав з 6 років. Закінчив Харківський державний інститут фізичної культури та Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого.

Єдиний український гімнаст, який виборов тричі поспіль нагороди Фіналу Кубка світу — золоту у вправах на поперечині (2004) та бронзові у вправах на брусах (2006, 2008).

Довідка. Валерій Володимирович Гончаров має державні нагороди: Орден «За заслуги» II ст. (18 вересня 2004) — за досягнення значних спортивних результатів на XXVIII літніх Олімпійських іграх в Афінах, піднесення міжнародного авторитету України та Орден «За заслуги» III ст. (6 жовтня 2000) — за досягнення вагомих спортивних результатів на XXVII літніх Олімпійських іграх в Сіднеї.

Ще трохи подробиць. 24 серпня в 2004 році харків'янин Валерій Гончаров став олімпійським чемпіоном із гімнастики в Афінах. Він посів перше місце у вправах на паралельних брусах. Раніше, 2000 року, він виграв срібну медаль на олімпіаді в Сіднеї.

Золоту медаль Олімпіади 2004 року в Афінах присвятив своєму партнеру по збірній Олександру Берешу, якій планував поїхати на олімпіаду, але незадовго до неї, 29 лютого 2004 року загинув у ДТП.

А ви знали? Першим "зоряним" українцем, який спробував себе у всесвітньо відомому канадському цирку "Дю Солей", був саме Валерій Гончаров. В одному зі своїх інтерв'ю спортсмен казав, що виграв «золото» Афін завдяки досвіду отриманному у цирку. 

«Місія україкських олімпійців полягає не тільки у досягненні високих спортивних результатів, а й у тому, щоб якомога більше молоді залучити до здорового способу життя та занять спортом», - завжди підкреслював Валерій Гончаров.

Одружений з гімнасткою української збірної Іриною Яроцькою. В 2009 році дружина народила Гончарову першого сина, а в 2016 році спортсмен вдруге став батьком. 

Зараз подружжя з двома синами мешкає в місті Норман (штат Оклахома) та працює у США тренерами зі спортивної гімнастики. Зокрема, Валерій викладає в державному дослідницькому університеті Оклахоми (The University of Oklahoma). До того ж родина спортсменів намагається допомагати якомога більшій кількості юних гімнастів України.





Фото та матеріал: відкриті джерела, архів Гончарових в фейсбуці

Читайте також: