Козляча ягода дивує своїм смаком та властивостями (фото)

3355
Все про терен. Осінь – час збирання диких слив.


Як тільки не називали цю смачну і корисну ягоду: козляча ягода, вівсяна слива, чорна колючка, кисла слива, терен, тернина, тернослив, терня тощо.

Родом цей чагарник сімейства розоцвітих із Європи, Північної Африки, Малої Азії. У розкопках пальових споруд тисячолітньої давності на території Швейцарії виявлено кісточки терну, що свідчить про поважний вік цієї культури. Невипадково, що терен – родоначальник багатьох відомих нам сортів слив.

Здавна християни вважали терен символом випробувань, страждань, убогості та суєти.



Божий вогонь для Мойсея спалахнув із тернового куща, повідомляючи, що йому судилося стати правителем свого народу. З терновника ж люди зробили вінець для Ісуса Христа.

За народними прикметами: гілка терну над дверима відлякує злих духів, а ось букет з квітів терну в будинку - вірний привід для початку розбратів і сварок.

Але не тільки у нас за колючки та стійкість до негараздів прославляють тернину. Так, ірландці вважають тернину одним з восьми «дерев вождів». Стародавні римляни вважали, що гілка білого терну здатна відлякати від житла «біду і напасти». Це колюче деревце в кельтських та германо-скандинавських сакральних традиціях стоїть в одному ряду з дубом та ясенем. На Близькому Сході тернину висаджують як огорожу. У міфах і казках тернина є не лише перепоною на шляху до таємниці, а й будиночком, в якому живуть феї - так вважають в Ірландії.



На Синайському півострові за стінами монастиря Святої Катерини росте найвідоміший тернина, в якій, згідно зі Старозавітними переказами, Мойсеєві, що втік з Єгипту, з'явився сам Бог.

Терн застосовується у кулінарії, фармацевтиці, столярній справі, побутовій сфері.

Якщо говорити про його користь, то тернина допомагає при хворобах шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки, а також при порушенні обміну речовин, при нестачі вітамінів в організмі, його використовують для підвищення еластичності судин, для поліпшення метаболізму в клітинах, підвищення захисних сил організму. Він є гарним потогінним та жарознижувальним засобом. Його сік має противірусні властивості: терен результативний при лікуванні гельмінтозу, дизентерії, харчових інтоксикацій та колітів.

Особливих протипоказань при вживанні терну чи препаратів з його плодів, кори, квітів та гілок не виявлено, крім індивідуальної непереносності чи передозування. Виняток, насіння плодів мало використовують, т.к. вони містять отруйний глікозид амигдалін, що дає синильну кислоту.

Що тільки не роблять господині з терну: сік, оцет, квас, вино, наливку, варення, компот, желе, його маринують і в'ялять, а ще сік його плодів і кору застосовують як природний барвник червоного кольору, листя ж, що містить вітамін С можуть служити добавкою до чаю.

Насамкінець, пропонуємо вам цікавий рецепт «оливок» з терену.

Візьміть - 2 кг терну, 1 л води, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 4 ст. л. оцту, чебрець, лавровий лист. Плоди помийте, залийте окропом, накрийте кришкою і залиште на 15 хвилин. Лавровий лист зламайте на невеликі шматочки. Воду з-під терену злийте в каструлю, додайте сіль і цукор, доведіть до кипіння. Зніміть каструлю з маринадом з вогню, додайте оцет і розмішайте. Терн перекладіть у стерилізовані банки, перемежаючи ягоди листям чебрецю та шматочками лаврового листка. Залийте вміст банок гарячим маринадом до самого верху, закатайте кришками, переверніть дном догори та накрийте чимось теплим до повного остигання. Смачного!

Фото та матеріал: відкриті джерела

Читайте також: