Харків'янам пропонують заспокоїтися та покращити настрій за допомогою давнього методу (фото)

1017
Щоб зробити день добрим, спробуйте скуштувати нові рецепти чаю.


І в спеку, і в холод у багатьох країнах люблять зібратися за столом та поговорити за чашкою чаю. До речі, чай ще й заспокоює та підіймає настрій, що дуже важливо у наш час!

Сьогодні, 21 травня, відзначають Міжнародний день чаю. 


Історія чаю налічує понад 5 тисячоліть, а за право називатися першовідкривачами цього напою «сперечаються» одразу дві країни – Індія та Китай. За однією з легенд першим скуштував чай китайський імператор-травник і цілитель Шень Нуне, а за іншою - буддійський проповідник Бодхідхарме, з повік якого й виріс чайний кущ. Існують версії і простіше. В них йдеться про пастухів, які, дивуючись активності своїх вихованців, скуштували і самі дари чагарника, що бадьорить.

Але зараз не так важливо, хто ж насправді є прабатьком чайного дерева, головне, що ми маємо цей чудовий дар природи. Адже в багатьох країнах чаювання стало справжньою традицією: в Китаї, Англії, Туреччині, Японії та інших.

Чайні плантації Китаю, Шрі-Ланки, Індії, Японії, Австралії постачають на ринок різні сорти улюбленого напою, з якого роблять унікальні купажі, що тішать гурманів.

Якщо говорити про користь чаю, то завдяки мікроелементам, що містяться в ньому, він бадьорить, активізує обмін речовин, нормалізує серцеву діяльність, уповільнює зростання злоякісних пухлин, зміцнює судини, покращує стан шкіри, має антибактеріальну дію, добре впливає на травну і нервову систему. А ще чай допомагає людям, які страждають на ожиріння: він має здатність знизити вагу і пригальмувати формування жирових відкладень. Це до того ж знижує ризик розвитку склерозу.




Обережно вживати чай потрібно людям, які страждають на хронічні захворювання горла і шлунка, оскільки дуже гарячий напій може сильно дратувати слизову оболонку, посилюючи проблеми.

Дуже міцний чай може викликати головний біль та безсоння, а велика кількість чаю може сприяти руйнуванню зубної емалі. Акуратно потрібно вживати чай «сердечникам» і гіпотонікам, а також тим, хто страждає на закрепи.

Але найприємніше, що чай має здатність охолоджувати. У спекотних азійських країнах – це улюблений засіб, щоб охолодити організм. Адже вже через кілька хвилин після випитої чашки гарячого чаю температура шкіри знижується і створюється відчуття прохолоди та свіжості.

У світі є безліч різних сортів чаю, а умільці змагаються у майстерності заварювання чаю. Ми пропонуємо вам познайомитися з новими незвичайними рецептами цього чудового стародавнього напою.

Приготуємо чай масалу. Візьміть півлітра води, півлітра молока, 2-3 столові ложки листя чаю, по половині чайної ложки спецій (кардамону, кориці, мускатного горіха, анісу), 3-5 штучки гвоздики, 1/4 чайної ложки сухого меленого імбиру. 2-6 чайних ложок цукру (або меду). Закип'ятіть воду, покладете в неї заварку, спеції та цукор, потім на вогні 2-3 хвилини та влийте в суміш чаю зі спеціями молоко. Проваріть все разом протягом 5-7 хвилин, дочекайтеся закипання, вимкніть і дайте чаю масалу настоятися до осідання на дно чаїнок. Якщо замість цукру ви візьмете мед, його додавайте в кінці приготування, оскільки мед варити не можна. Склад спецій у чаї ви можете змінювати на свій смак: експериментуючи, можна вивести свій рецепт масали.

А ще можна приготувати чай з кавою, поєднавши два улюблені ранкові напої. Заваріть у турці 4 чайні ложки кави у 200 мл води, а решту 200 мл води закип'ятіть і заваріть ними 2 чайні ложки чаю. Процідіть і з'єднайте обидва напої в рівних пропорціях, додайте мед (або цукор) на смак і розлийте по чашках. У кожну чашку покладіть на часточку лимона.

Якщо у вас болить горло, то вам допоможе солоний чай Тибету: залийте 40 г чаю двома склянками води та прокип'ятіть на повільному вогні протягом 15 хвилин, потім процідіть. У гарячий напій влийте півтори склянки молока, додайте 50–100 г масло та сіль на свій смак. Збийте чайний напій міксером і пийте гарячим.

Приємного чаювання!

Фото: GX, Наталія Бойченко, відкриті джерела

Читайте також: