З початком посту необхідно дотримуватися певних правил. Адже піст – це час духовного очищення від гріхів, молитвою, покаянням, прощенням образ, утриманням від спокус і пороків. А ще в період посту не їдять заборонені продукти згідно трьох основних етапів посту (подробиці у новині GX).
Служителі церкви наголошують, що для вірян піст це не мета, а засіб відволіктися від задоволення тілесних потреб заради духовного, інакше він стає просто дієтою. Посту можуть не дотримуватись хворі люди, вагітні, діти і, звичайно, прихильники інших релігій.
У ці дні віряни, що постують, відмовляються від багатьох звичних продуктів: м'яса, риби, молочних продуктів, білого хліба, випічки на основі яєць і маргарину, шоколаду, вермішелі (в ній теж є яйця).
Але список дозволених продуктів теж великий: крупи, хліб, сухофрукти, боби, гриби, горіхи, овочі, соління, фрукти, нежирні соуси, мед.
При складанні меню не обійтись без напоїв. Найкраще — очищена вода, але допустимі й зелений чай, трав'яні відвари. Від кави бажано відмовитись. Як альтернативу краще використовувати натуральний цикорій. Також дозволено пити кокосове, рисове, соєве молоко, сік, компот, кисіль, напій із висівок. Якщо людина не має алкогольної залежності, дозволено у вихідні випивати по келиху вина — переважно у неділю. Винний напій можна використовувати при підготовці пісних страв.
Урізноманітнюють і вітамінізують меню заправки з горіхами, сухофруктами, оливками та цитрусовими.
Щоб полегшити складання вашого пісного меню, пропонуємо кілька цікавих рецептів.
Вінегрет у горщику
Інгредієнти: буряк – 2 шт., картопля – 2 шт., морква – 2 шт., цибуля – 2 шт., солоні огірки – 2 шт., квашена капуста – 150 г, зелена цибуля – 1 пучок, сіль, перець, рафінована і не рафінована олія.
* Сирі буряки, картоплю, моркву необхідно очистити та нарізати кубиками. Перемішайте, додайте 1 ст. л. рафінованої олії. Покладіть у горщик і запікайте в розігрітій до 180°С духовці 30-40 хвилин.
* Дістаньте, сік, що утворився сік, злийте в склянку. Овочі залиште в горщику остигати.
* Огірки та цибулю наріжте кубиками, капусту подрібніть і покладіть все в горщик до овочів.
* У 1 ст. л. овочевого соку додайте сіль та 1 ст. л. нерафінованої олії, перемішайте та заправте вінегрет.
* Перед подачею посипте подрібненою зеленою цибулею.
Грибна підлива з гливи
Інгредієнти: гриби гливи — 200 г, цибуля — 2 шт., сіль, олія — 5 ст. л., борошно - 1 ст. л. (з гіркою), чорний мелений перець, зелень.
* Цибулю наріжте півкільцями, обсмажте на олії до золотистого кольору.
* Наріжте гриби. Викладіть на сковороду, в якій смажилася цибуля, і обсмажте 5 хвилин, потім додайте смажену цибулю, перемішайте, всипте борошно і, постійно помішуючи, тушкуйте 5 хвилин.
* Влийте воду і, продовжуючи помішувати, доведіть соус до кипіння та потримайте на слабкому вогні 5 хвилин.
* Подавайте з іншими стравами, прикрасивши зеленню.
Суп з горіхами
Інгредієнти: квасоля — 1/2 ст., картопля — 3–4 великих бульби, цибуля — 2 шт., морква — 2 шт., волоські горіхи — 4 шт., олія, перець чорний, лавровий лист, сіль.
* Квасолю замочіть на 30 хвилин у гарячій воді, а потім варіть 1,5-2 години.
* Додайте картоплю, нарізану кубиками. Коли закипить картопля, додайте лавровий лист і сіль до свого смаку. Варіть до готовності.
* Цибулю дрібно наріжте, а моркву натріть на не дуже дрібній тертці.
* У сковороду налийте олію, розігрійте, киньте цибулю, коли вона підрум'яниться, викладіть моркву і смажте до готовності.
* Піджарку додайте до картоплі та квасолі й дайте покипіти 5 хвилин.
* Горіхи необхідно очистити від шкірки та трохи подрібніти. Потім всипте їх разом із чорним меленим перцем у суп.
Картопляний салат
Інгредієнти: картопля – 500 г, помідори – 200 г, оливки без кісточок – 200 г, базилік – 1 ст. л., олія - 1 ст. л., лимонний сік - 1/2 ст. л., сіль.
* Картоплю відваріть (або запікайте шматочками), охолодіть і наріжте кубиками.
* Злийте сік з оливок, помідори подрібніть.
* Змішайте овочі, заправте олією та лимонним соком.
* Прикрасьте зеленню.
Пшоняна запіканка
Інгредієнти: пшоно - 5 ст. л., капуста білокачанна - 150 г, томатний соус - 3 ст. л., сіль, спеції, олія.
* Пшоно замочіть у воді на пару годин, доведіть до кипіння і злийте воду.
* Залийте новою водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 15–20 хвилин, помішуючи.
* Капусту подрібніть, змішайте з кашею. Додайте томатний соус, олію, сіль спеції та добре перемішайте.
* Форму для запікання змастіть олією, викладіть кашу з капустою і випікайте 30 хвилин в духовці при 190°С.
* Подайте із соліннями або свіжими овочами, прикрасивши зеленню.
Смачного!
Фото та матеріали: відкриті джерела