Гарбуз. Рецепт від матусі (фото)

1722
Українські матусі навчали гарбуза не лише хлопцям виносити, а ще й смачно готувати.


Продовжимо нашу рубрику смачних та доступних осінніх страв від наших колег та читачів. "Кашу у гарбузі приготувала моя улюблена матуся", - написала GX Юлія. - Ділюся її рецептом".

"Каша у гарбузі від матусі"

Пшоно промити, залити на ніч гарячою водою, вранці кілька разів обдати окропом. З гарбузика вийняти м'якоть, але залишити товстенько на стінках. Трохи запекти в розігрітій до 180-200 градусів печі. Потім до свого смаку змастити медом стінки гарбузика, викласти в нього розпарене пшоно, додати вершкове масло і тепле молоко. Перемішати й поставити гарбузик з кашею в духовку на сковороді або на листі з печі з водою, накрити гарбузовою кришкою та запікати до готовності.
Смачного!



А для настрою українська народна пісня про пана Гарбуза:
Ходить Гарбуз по Городу питається свого Роду
Ой чи живі чи здорові Всі Родичі Гарбузові!
Обізвалась Жовта Диня Гарбузова Господиня
Іще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!
Обізвались Огірочки Гарбузові Сини-Дочки
Іще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!
Обізвалася Морквиця Гарбузовая Сестриця
Іще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!
Обізвались Буряки Гарбузові Свояки
Іще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!
Обізвалась Бараболя а за нею і Квасоля
Іще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!
Обізвався Старий Біб я іздержав увесь Рід
Іще живі та здорові Всі Родичі Гарбузові!
Ой ти Гарбуз ти Перистий із чим Тебе будем їсти?
Миску пшона кусок сала от до Мене вся приправа!

Нагадаємо ще й солодкий рецепт з гарбуза.

Гарбузовий пиріг з горіховою крихтою

Інгредієнти: для крихти: борошно – 0,3 ст., цукор – 0,25 ст., мелена кориця – 1 ч. л., мускатний горіх – 1 щіпка, вершкового масла – 2 ст. л., очищені волоські горіхи - 0,3 ст.; для тіста: борошно – 1,25 ст., цукор – 0,5 ст. л., сіль - 0,5 ч. л., вершкове масло - 100 г, крижаної води - 3 ст. л.; для начинки: м'якоть гарбуза – 500 г, цукор – 1 ст., яйця – 3 шт., вершкове масло – 100 г.

Приготуйте тісто. Борошно просійте разом із сіллю.

Додайте цукор і нарізане невеликими шматочками вершкове масло. Втирайте масло в борошно до отримання крихт. Влийте воду та вимісіть рівне тісто. За потреби додайте ще трохи води. Сформуйте з тіста кулю, загорніть в плівку і помістіть в холодильник мінімум на 1 годину.

На присипаній борошном поверхні потрібно розкотити тісто в коло діаметром 32 см. Викладіть у форму з невисокими бортиками діаметром 23 см так, щоб були закриті дно та бортики. Зріжте зверху зайве тісто і поверніть у холодильник ще на 1 год.

Накрийте тісто листом пергаменту, всипте суху квасолю і поставте в розігріту до 180°С духовку на 15 хв. Видаліть квасолю та пергамент, поверніть форму в духовку ще на 5 хв. Дайте трохи охолонути. Духовку не вимикайте.

Тим часом приготуйте начинку. Гарбуз наріжте невеликими шматочками і відваріть у киплячій воді до м'якості, 15 хв. Збийте блендером гарбуз, цукор та олію. Продовжуючи збивати, додайте по одному яйця. Влийте начинку у форму із тестом.

Приготуйте крихту. Горіхи дрібно порубайте. Змішайте борошно, цукор, корицю, мускатний горіх та олію. Додайте горіхи, перемішайте і рівномірно висипте на пиріг.

Поставте у духовку на 45 хв.

Готовий пиріг остудіть та подавайте до столу.

Фото:  GX, Наталія Бойченко, відкриті джерела 

Читайте також: