У Харківській області ввели карантин

2160

Через випадок сказу лисиці введено карантинні обмеження у селі Юрченкове Вовчанської громади Чугуївського району. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області.

Лисиця 15 вересня пробралася на територію приватного домоволодіння, зайшла в курятник і подушила курей, лисицю побачила собака та напала на неї. Власник подвір’я помітив бійку й убив лисицю. Наступного дня тіло тварини доставили до Чугуївської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, а 18 вересня для дослідження на сказ до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. У лисиці було підтверджено діагноз сказ. 

Нагадаємо, раніше у Харківській області дві тварини напали на чоловіка та дитину.

Довідка. Сказ – це гостре інфекційне захворювання, спільне для людини й теплокровних тварин, яке уражує центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хвора тварина і на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникне у кров. Ця хвороба є дуже небезпечною та лікуванню не підлягає. Єдиним профілактичним заходом від зараження тварини на сказ є вакцинація.

Читайте також: