Сотні харків'ян зібралися у знакових місцях Харкова (фото, відео)

735
Сьогодні, 19 серпня, у православних храмах відзначали Преображення Господнє (Яблучний Спас).


З 14 серпня протягом двох тижнів за церковними канонами триває Успенський піст, основними віхами якого є три свята, три Спаси: 14 серпня – Всемилостивого Спасителя (Медовий Спас), 19 серпня – Преображення Господнє (Яблучний Спас) та 29 серпня – перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа (Горіховий Спас).

Цього дня, 19 серпня, святкується одне з 12 найбільших православних свят – Преображення Господа Бога та Спаса нашого Ісуса Христа. Цим церква урочисто сповідує та прославляє поєднання Божества та людства в особі Ісуса Христа. Своїм Преображенням Господь благоволив захистити Своїх учнів від зневіри і звів їх до вищої надії серед лих, які мали осягнути їх у світі.

А ви знали? До Другого Спасу їсти яблука заборонялося, а перші зібрані цього дня плоди освячували в церкві і лише потім куштували. Іноді, доїдаючи останній шмат спаського яблука, загадували бажання і вірили, що воно обов'язково здійсниться (наразі ми всі загадуємо лише одне бажання і воно обов'язково збудеться). У південних районах нарівні з яблуками освячували та куштували перший виноград.

Сьогодні з самого ранку у всіх церквах Харкова відбувалися святкові служби, сотні харків'ян поспішали на ранкову службу, запасливо прикупивши трави, яблука, виноград та мед. 



Варто зазначити, що у Харкові Храм Преображення Господнього знаходиться за адресою: Салтівське шосе, 264-а.

 У парку біля храму Святих Жен-Мироносиць на мить здається, що немає війни...

Біля Свято-Володимирського храму на Салтівці квітнуть троянди, воркують голуби, у тіні сидять парафіяни...

До речі, наші читачі ще вже зранку поділилися своїми фото з яблуками (Ольга Шарунова, Вікторія Маренич, Галина Половик, Олександра Крутас та Наталія Бойченко).



Кожен охочий може додати і свої світлини під постом із новиною на фейсбук-сторінці GХ.




Ще трохи цікавого про свято. Цього дня у минулі часи влаштовувалися торги, на яких виставляли цілі вози з яблуками.



Окрім того, люди, які мали сади, вважали своїм обов'язком у цей день пригостити плодами хворих, жебраків. Тих, хто порушував цей звичай, вважали людьми непорядними.

У цей день навіть погода перетворюється! У народі за Другим Спасом судили про Покрову. А ще помічали, якщо день буде сухим, то й осінь сухою буде, дощовий - чекай на мокру осінь, а якщо ясний, то варто готуватися до суворої зими. Сьогодні сонячний день, до +34 на градусниках, без опадів. Зважаючи на прогноз синоптиків, чекаємо на суху осінь і холодну зиму.

У народі говорили, що після Преображення погода змінюються: ночі стають по-осінньому холодними. Ось і добігає кінця спекотне літо, скоро нам зустрічати золоту осінь.  

Дякуємо Богові та ЗСУ за кожний мирний день.

Фото та відео: GХ, Ольга Шарунова, Вікторія Маренич, Галина Половик, Олександра Крутас та Наталія Бойченко

Читайте також: