Небезпечну бактерію виявили у місці відпочинку в Харкові

1446

В акваторії пляжу Петренківського водоймища виявили сальмонелу. Це свідчить про наявність збудника сальмонельозу у воді водойми, повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Його спеціалісти продовжують проводити моніторингові дослідження якості води в місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання. Всього лабораторним контролем охоплено 13 пляжів на території м. Харкова та області. 

Як і раніше санлікарі не рекомендують купатися  в межах акваторії пляжів «Удянський», Олексіївського лугопарку, Безлюдівського та Петренківського водоймищ, Основ’янського озера у місті Харкові, а також у річці Берестова в межах міста Красноград.

Довідка GX. Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому.

У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. За ризиком забруднення сальмонелами продукти харчування розташовують так:

  • • яйця і вироби з них;
  • • м’ясо тварин і вироби з нього;
  • • риба і морепродукти;
  • • молоко і молокопродукти;
  • • овочі та фрукти.

Читайте також: