Профілактика правця для дорослих

4998

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що викликається бактерією Clostridium tetani, яка живе у кишківнику багатьох тварин. Разом з випорожненнями бактерії потрапляють у ґрунт, де можуть зберігати життєздатність місяцями, навіть роками, утворюючи спори. Інфікування відбувається, коли спори збудника разом з грунтом потрапляють у рану або поріз внаслідок травмування гострими предметами, через укуси тварин тощо. Зазвичай з незначними травмами не кожна людина звертається до лікаря, тому ризик захворювань вище серед тих, хто отримує невеликі рани і порізи.

Проблема правця особливо актуальна у військовий час через велику кількість травм та поранень, обмежений доступ населення до медичної допомоги та вакцинації.

Від людини до людини правець не передається. Але безпечнішим він від цього не стає: збудник вражає нервову систему, а смертність від правця сягає понад 70%. Інкубаційний період зазвичай становить від 3 до 21 дня (у середньому 10 днів). Чим сильніше забруднена рана і чим коротший інкубаційний період, тим гірший прогноз для пацієнта.

Основні клінічні симптоми хвороби – стиснення щелеп, м’язові спазми, які можуть призводити до переломів кісток, болісна напруга у всьому тілі, затруднене ковтання, ускладнення дихання, лихоманка та надмірне потовиділення, зміна артеріального тиску. Зазвичай смерть настає в результаті спазму дихальних м’язів і паралічу серцевого м’яза.

Звичайна обробка рани антисептичними засобами (перекис водню, йод, зеленка тощо) знешкодити спори збудника не може. Єдиний надійний захист від правця – вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, діти отримують щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років, у подальшому дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років, щоб підтримувати стійкий імунітет.

Пам’ятайте, що навіть при незначній травмі необхідно обов’язково звернутись до лікаря! Вакцинуйтеся, захищайте себе і своїх дітей від смертельної хвороби!

Джерело - Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.