Дотримання здорового раціону харчування може суттєво зменшити ризик виникнення онкологічних недуг. Що ж для цього необхідно робити? Насамперед, необхідно:
– збільшити вживання рослинної їжі – щонайменше 400-500 г овочів, фруктів, ягід щодня, рівномірно розподілених між прийомами їжі. Рослинна їжа є джерелом вітамінів, мінералів, клітковини та речовин, які захищають клітини організму від руйнівної дії вільних радикалів, запобігають злоякісному переродженню здорових та розмноженню ракових клітин, підвищують імунітет. До корисних речовин відносяться каротиноїди, які містяться у моркві, чорниці, помідорах; катехіни (зелений чай, цитрусові); лігнани (насіння льону), ізофлавони (соєві продукти) та багато інших.
– нормалізувати споживання білкових продуктів – близько 1 г на 1 кг маси тіла людини щодня. Амінокислоти, з яких складаються білкові продукти, є “будівельним матеріалом” для утворення імунних клітин. Корисно вживати яйця, кисломолочні продукти, рибу, нежирну птицю, печінку, бобові. Від червоного м’яса краще відмовитись (особливо людям після 40 років).
– якомога більше вживати продуктів, багатих селеном (пшеничні та вівсяні висівки, часник, горіхи, печінка, дріжджі). Селен сприяє зміцненню імунітету, захищає мембрани клітин від злоякісних перероджень. Гарним протираковим ефектом наділені такі харчові продукти як куркума, імбир, капуста броколі.
Важливо пам’ятати про шкідливість зайвої ваги. Ожиріння та порушення гормонального балансу стимулює посилений ріст клітин. Відомо, що рак розвивається внаслідок змін в одній-єдиній клітині, яка необмежено починає ділитися, а організм втрачає контроль над цим процесом і не може його зупинити. Із ожирінням пов’язано близько 14% смертей від раку стравоходу, підшлункової залози, жовчного міхура, молочних залоз, матки і нирок.
Для попередження виникнення онкологічних недуг необхідно зменшити в раціоні споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом цукру, солі та надмірним вмістом жиру. Вживайте не більше 50 г цукру на день (10 чайних ложок). Пам’ятайте, що цукор є не лише в солодощах, а й у напоях. Обмежте споживання промислово оброблених продуктів, в яких забагато солі та жиру: готових соусів, консервів, копченої риби та м’яса, ковбас, паштетів, їжі швидкого приготування тощо. Споживання солі за добу не має перевищувати 5 г (1 чайна ложка). Коли готуєте вдома, кладіть у страви менше солі, цукру та жирів. Необхідно знати, що у ковбасні вироби, копченості в якості консерванту додаються нітрити, які в організмі перетворюються на канцерогенні нітрозаміни.
Зловживання алкоголем значно підвищує ризик появи злоякісних пухлин ротової порожнини, стравоходу, печінки, підшлункової залози. У поєднанні із курінням ризик збільшується в рази.
Здорове харчування, дотримання водного балансу організму, достатня фізична активність, відсутність шкідливих звичок допоможуть підтримувати ваші клітини та імунну систему в найкращому стані, щоб знищити атипові клітини при їх першій появі.
Джерело - сайт Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб