Харків'яни у серпні переходять на новий раціон

12254
Традиції літніх свят.

Сьогодні святкується Перший Спас, він недаремно називається медовим чи маковим – у ці дні на пасіках починають відкачувати мед, з якого дбайливі господині готують для родини частування.

У серпні цілих три Спаси – Медовий, Яблучний і Горіховий, і на кожне зі свят мед – бажаний гість на столі. Також він присутній у рецептах святкових страв.

А ще цими днями до війни традиційно проходили ярмарки меду. Але у Харкові навіть у ці важки часи сміливці привозять на ринок свій скарб, щоб разділити його з співвітчизниками.

Так, керівника громадської організації "Союз пасічників Харківської області" та проєкту "Колодне бджільництво для душі - "Apiculture" Сергій Метельов не звик сидіти без діла, адже мед та інша продукція бджільництва - сенс його життя, який може принести користь людям. Сергій взяв свій товар і картину-оберіг, яка і зараз притягує погляди людей викликаючи посмішку, і відправився на салтівський ринок (на проспекті Тракторобудівників, 108, він і зараз на місці). Новий вид діяльності підкорюється бджоляру - адже не дарма кажуть "справа майстра боїться". Люди підходять, беруть мед, питають порад і милуються картиною. Миру нам усім! (Докладніше про Сергія Метельова та його унікальні творіння читайте в новинах "GХ (про унікальних харківских майстрів живопису  та диво-вулик)). 

Історія меду розпочалася ще до появи людства. За свідченням археологів та палеонтологів дикі бджоли існували ще за 56 млн років до первісної людини. Бджільництвом займалися стародавні єгиптяни, римляни, греки, слов'яни, індійці та китайці.

Про користь меду можна говорити дуже довго, але, як і будь-яким продуктом, медом не можна зловживати. Медом можна вилікувати гастрит; відновити сили після хвороб, тренувань та операцій; отримати заряд енергії на весь день та знизити рівень стресу; він є відмінним антисептиклм і просто незамінний при запаленні ясен та стоматиті; підвищує імунітет та допомагає при лікуванні застуди; має протимікробні, сечогінні та бактерицидні властивості, а при правильному вживанні омолоджує організм.

Обережно варто вживати мед при хронічному діабеті, виразці шлунка, людям з надмірною вагою, алергікам та астматикам. І, звичайно, корисний лише натуральний мед.

За ботанічним походженням натуральний мед поділяють на 3 категорії: квітковий (з переробки нектару рослин), падевий (з медв'яної роси та паді, яку бджоли збирають зі стебел та листя рослин) або змішаний.

Цінними сортами меду вважаються: акацієвий, липовий, глід, вересовий, гречаний, буркуновий, конюшинний, ріпаковий, лучний, гірський і хвойний. Кожен з них має свій специфічний смак і корисні властивості.

На Маковія прийнято готувати частування з маком та медом: медові пряники, млинці з маком та медом, булочки та пироги. В Україні традиційними стравами святкового столу були «шуліки» та майданчик. Пропонуємо вам рецепт цієї смачної випічки.

Для плацок з маком вам знадобиться: для тіста – борошно (650 г), масло вершкове (150 г), мед або цукор (100 г), яйця курячі (3 шт.), сметана (100 мл), сода харчова (2- 3 г), сіль (2 г); для начинки - мак (300 мл), горіхи волоські (терті, 3 ст. ложки), яєчні білки (2 шт.), жовтки яєчні (1 шт.), мед або цукор (100 мл), сухарі мелені (3 ст. ложки).
Мак залийте окропом, накрийте кришкою та залиште на 15-20 хвилин.
Борошно просійте, перетріть з маслом, додайте соду і розмішайте.
Яйця, сметану, мед, сіль змішайте і додайте до борошняної суміші, швидко замісіть однорідне тісто і дайте йому постояти в холодильнику 15-20 хвилин.
Мак процідіть, перетріть (або збийте блендером). Додайте жовток, терті горіхи, сухарі та розмішайте. У кілька прийомів додайте збитий у круту піну білок із цукром.
2/3 тіста розкотіть у пласт (під форму), легше розкачувати спочатку на робочій поверхні, а потім на пергаменті, і відразу перенесіть на форму для випікання, викладіть і розрівняйте макову начинку і накрийте зверху джгутиками або сіткою з тіста, що залишилося. Зверху змастіть жовтком. Випікайте у розігрітій до 180 ℃ духовці 25 хвилин. Остудіть і наріжте на шматки. Нехай смакує!

Фото: GX, соцмережі

Читайте також: