Кран не відкривали, але оплату нарахували. За що "Харківводоканал" виставляє рахунок

3118

Жителям харківських будинків з централізованим водопостачанням від КП «Харківводоканал» з червня щомісяця нараховують майже 65 грн, навіть якщо на квартирному лічильнику нуль "кубів": 30,9 грн – за абонентське обслуговування і 33, 88 грн - за обслуговування внутрішньобудинкових мереж водопостачання та каналізації.

Для харків’ян, які живуть у приватному секторі, остання графа у квитанціях відсутня - мережі на території домоволодінь утримують за свій кошт.

Звідки з’явилися нові графи оплати у водяних квитанціях і чому треба платити водоканалу, якщо не користуєшся водою? На підприємстві «GX» пояснили, що харків’яни і раніше оплачували ці статті витрат підприємства, але вовни не були винесені в окремі графи.

«Суми, які з’явилися у платіжках КП «Харківводоканал» не є новими. Приміром, суми за абонентське обслуговування свого часу були включені до тарифів на водопостачання та водовідведення. Крім того, суми з обслуговування внутрішньобудинкових мереж житла комунальної форми власності знаходилися у платіжках КП "Жилкомсервіс"», - розповів заступник директора Департаменту збуту по роботі з абонентами-фізичними особами КП «Харківводоканал» Сергій Рязанцев.

За його словами, відповідно до чинного законодавства з 1 червня 2022 року плату за обслуговування мереж в будинках харків’яни перераховують безпосередньо КП «Харківводоканал», тоді як «Жилкомсервіс» виключив ці послуги зі своїх платіжок.

«У цю суму зараз входять: технічне обслуговування та тричі на рік - технічне обстеження і, за необхідності, ремонт внутрішньобудинкових мереж»,- каже заступник директора.

Рязанцев також підкреслив, що незалежно від того, користувалась людина водою чи ні, абонплата і плата за обслуговування нараховуються, оскільки послуги надаються цілодобово і впродовж місяця. 

«Обслуговування особового рахунку (приймання показників приладу обліку, процес нарахування і доставка квитанцій тощо), а також обслуговування внутрішньобудинкових мереж відбувається 24 години на добу протягом усього місяця, незалежно від того, чи проживає людина у домі, чи ні», - пояснив заступник директора.

Отже харків’янам, які виїжджали за кордон чи в інші регіони України, потрібно щомісяця платити Водоканалу фіксовану суму, навіть якщо у них є лічильник і там нуль споживання.

Однак, якщо у квартирі немає приладу обліку води, то комунальники радять звернутися до центрів обслуговування абонентів КП «Харківводоканал», щоб не платити ще й за "куби" води, які нараховуються за нормами споживання. Аби отримати перерахунок необхідно надати наступні документи: паспорт, індивідуальний податковий номер, довідку ВПО, якщо така є, або довідку із Держприкордонслужби про перетин кордону та повернення. На основі цих документів здійснюється перерахунок і нараховується плата тільки з того часу, коли людина повернулась додому.

На підприємстві також нагадали, що з початку війни не припиняли роботу жодного дня і усі кошти від абонентів спрямовують на обслуговування та ремонт мереж. підприємстві.

Нагадаємо, у квитанціях на оплату послуг водопостачання та водовідведення, які харків'яни отримали ще у лютому, з'явилася нова графа – абонентська плата. З 1 січня 2022 року її почали нараховувати абонентам, які уклали індивідуальні договори. Абонплата - це платіж, який споживачі сплачуватимуть підприємству за затрати відділу збуту, зняття показників лічильників, розподіл води в межах багатоквартирного будинку, формування квитанцій, підписання договорів та обслуговування/заміну вузлів обліку. На час війни, починаючи з 24 лютого по 31 травня 2022 року плата за воду та водовідведення була скасована для харків'ян.

З 1 січня 2022 року у Харкові тариф на холодне водопостачання становить 16,032 грн за 1 куб. м (з ПДВ), на водовідведення – 8,484 грн за 1 куб. м (з ПДВ).

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

Читайте також: