Термін дії лічильників води закінчився під час війни: що робити

2793

Поки в Україні тривають воєнні дії, харків’яни, як інші жителі країни, можуть не повіряти лічильники води. Тобто запис в електронному абонентському кабінеті про закінчення терміну дії приладу обліку можна проігнорувати.

У цьому запевнили «GX» у пресслужбі КП «Харківводоканал» і роз’яснили, як будуть нарахувати плату за воду та каналізацію і коли все ж таки доведеться відправити прилади обліку на повірку.

«В умовах воєнного стану ми не вимагаємо повірки лічильників. І не будемо вимагати до закінчення військових дій та ще протягом 3 місяців після цього», - сказала прессекретарка КП «Харківводоканал» Тамара Редько, посилаючись на урядову постанову № 412 «Про деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного часу», затверджену ще 5 квітня 2022 року.

Відповідно до цього документу усі повірки запломбованих лічильників, у яких закінчився термін дії під час воєнного стану і три місяці після його скасування або закінчення, можна перенести. Ця норма розповсюджується на всі регіони країни. Тому комунальники будуть і надалі нараховувати плату за показаннями лічильника, а не за нормами, як би це було у мирний час.

«Ніхто цю норму не скасовував, але на час воєнного стану вона призупинена постановою. Тому зараз, навіть якщо минули перевірочні терміни, Харківводоканал нараховуватиме плату за свої послуги за показаннями лічильника, а не за нормами», - запевнила прессекретарка.

Однак, зазначила Редько, після закінчення воєнного стану всі абоненти, у яких термін дії повірки закінчився, повинні будуть протягом наступних трьох місяців повірити лічильники.

Нагадаємо, харків'яни, які повертаються до міста і мають питання щодо оплати послуг водопостачання та водовідведення, можуть звернутися до абонентного відділу свого району за перерахунком. 

Чому жителям харківських будинків з централізованим водопостачанням від КП «Харківводоканал» з червня 2022 року щомісяця нараховують майже 65 грн, навіть якщо на квартирному лічильнику нуль "кубів". Чому треба щомісяця платити абонплату і за обслуговування внутрішньобудинкових мереж - тут.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

 

Читайте також: