Чим корисні "ласощі гномів" (фото)

2989
Морква — яскрава гостя з городу догодить господаркам у будь-якій страві.

Морква була відома давнім грекам та римлянам ще за 2000 років до нашої ери. З давніх-давен морква овіяна легендами та цікавими звичаями. За німецькими середньовічними оповідями, морква вважалася улюбленими ласощами гномів — маленьких чарівних лісових чоловічків. За повір'ям: якщо ввечері віднести до лісу миску з пареною морквою, то на ранок лісові чоловічки замість улюбленої страви залишать вам зливок чистого золота.

Ми звикли вважати, що морква помаранчева, але спочатку коренеплід був жовтого, білого, фіолетового, червоного і навіть чорного кольорів. Свій нинішній помаранчевий колір морква набула лише у XVI столітті завдяки високому вмісту каротину. Але й інші сорти моркви містять безліч різних вітамінів і корисних речовин, які надають їм різні кольори: жовте забарвлення овочу надає лютеїн, червоне – лікопін, бордове – бетаїн, фіолетові, сині та чорні кольори виходять внаслідок вмісту в них антоціану, а ось біла морква позбавлена пігменту, який відповідає за колір.

Щодо користі цього яскравого коренеплоду, то морква позитивно впливає на імунну систему, зміцнює стінки судин, покращує зір, захищає від впливу ультрафіолету, виконує роль антиоксиданту й здатна пригнічувати різні віруси. За вмістом вітамінів морква перевершує не тільки всі овочі, але навіть молочні та м'ясні продукти. Вважається дуже корисним для організму вживання моркви як у сирому вигляді, і після термічної обробки. Обережно вживати в їжу цей коренеплід варто алергікам. Та й не варто переїдати.



З давніх-давен господині готують неймовірну кількість страв з морквою, адже навіть на руїнах Помпеї археологи на стінах будинків виявили зображення пучків моркви.
З неї готують сік, смажать на грилі або пательні, тушкують, варять пюре та бульйони, сушать, створюють десерти та прикраси для столу.

Пропонуємо вам скуштувати найпростішу, найдешевшу, але дуже смачну страву – котлети з моркви. Нам знадобиться: морква – 600 г, крупа манна – 30 г, соєвий соус – 1 ст. л., сухарі панірувальні - 3 ст. л., вода - 100 мл, олія рослинна - 2 ст. л. та для смаження. А для соусу підготуйте: великі печериці – 5 шт, майонез – 150 г, соєвий соус – 1 ст. л. та зелень на свій смак.

Моркву натріть на дрібній тертці. На сковороді на середньому вогні розігрійте олію та обсмажте на ній моркву до напівготовності 3-4 хвилини. Влийте соєвий соус та воду. Тушкуйте на повільному вогні під кришкою до м'якості моркви. Потім всипте манку та ретельно перемішайте. Зніміть з вогню і дайте трохи охолонути. З отриманого фаршу зліпить котлети, обваляйте їх у панірувальних сухарях і обсмажте в олії до золотистого кольору з кожного боку по 2-3 хвилини.

З печериць зніміть шкірку, помийте і висушіть. Закип'ятіть невелику кількість води, додайте соєвий соус та гриби. Варити 5 хвилин. Потім печериці відкиньте на друшляк, поріжте кубиками, змішайте з майонезом і зеленню. Подавайте соус разом із гарячими морквяними котлетами.

Фото та матеріали: відкриті джерела

Читайте також: