Видатного підкорювача гірських вершин з Харківщини визнали на міжнародному рівні (фото, відео)

15506
На випускника Харківського аерокосмічного університету покладено важливу місію з альпінізму.

Хочеться почати цю новину словами головного тренера національної збірної команди України з альпінізму Геннадія Васильовича Копейки.
"Зараз багато подій в Україні, які відбуваються вперше. На жаль, більшість з них – важкі та пов’язані з війною. Але життя продовжується..." -  наголосив Геннадія Васильович, оголошуючи новий вид спорту (скайранінг), започаткований в Україні Федерацією альпінізму і скелелазіння України.



Сьогодні мова піде про самого Геннадія Копейку. Наш видатний земляк Геннадій Васильович став членом комісії горосходжень Міжнародного союзу альпіністських асоціацій (UIAA).

Наприкінці весни, 5 травня, Керівний комітет UIAA затвердив кандидатури нових членів Комісії горосходжень UIAA (the UIAA Mountaineering Commission - MOUNTCOM).
Голова комісії - Greg Moseley, South Africa /MCSA. 
Віце-президент комісії - Young Hoon OH, South Korea /KAF. 
Постійні члени комісії: Генадій Копейка (Gennadii Kopeika, Україна), Казбек Валієв (Kazbek Valiyev, Казахстан), Аміт Бішт (Amit Bisht, Індія), Шива Сапкоа (Shiva Sapkoa, Непал), Дебабрата Мукерджі (Debabrata Mukherjee, Індія). 
Члени-кореспонденти: Паррадо Мануель (Parrado Manuel, Каталонія), Річард Надін (Richard Nadin, Великобританія).
 
Перше засідання оновленого складу комісії відбулося 29 травня у вигляді онлайн конференції. Обговорювалися питання екології гір, танення льодовиків, безпеки маршрутів, підготовки Генеральної Асамблеї UIAA, яка відбудеться в Турції в жовтні 2023 року.
Найбільш емоційним було обговорення питання збільшення кількості восьмитисячників (+4 вершини).

Наступне засідання MOUNTCOM (the UIAA Mountaineering Commission) заплановано на 29 липня. 


Довідка. Геннадій Копейка є майстром спорту України міжнародного класу з альпінізму, багаторазовим чемпіоном і призером чемпіонатів СРСР та України, інструктором альпінізму та "Сніговим барсом". Він родом з Ізюму. Закінчив Харківський аерокосмічний університет.
Серед його здобутків знаходяться:
1990 рік: південна стіна Лхоцзе (8516 м), першопроходження;
1992 рік: К-2 (8616 м), перший український альпініст, який піднявся на К-2,без використання додаткового кисню;
1988 рік: пік Одеса (4810 м), 6Б по центру північно-західної стіни, керівник групи.
Геннадій також активно займається громадською діяльністю в сфері альпінізму. Він є Президентом Федерації альпінізму і скелелазіння Харківської області з 2007 року.



Також він обіймає посаду Голови правління Харківського обласного клубу альпіністів з 2009 року і є головним тренером національної збірної команди України з альпінізму з 2013 року.

Колектив GX приєднується до привітання!

А ще нагадаємо приємну новину для всіх харків'ян скеледром "Вертикаль" в Харкові знову працює!



Фото та матеріал: архів Gennadii Kopeika