На Харківщині зафіксували явище, що називають "вогненним мечем ангелів" (фото, відео)

4823
Харківський астроном зафільмував яскраве атмосферне явище.


У небі над Україною сьогодні, 16 листопада, сяяв Світловий (або сонячний) стовп.

"Пощастило побачити на світанку в Харківській області атмосферне оптичне явище. У давнину це вважали знаменням і називали "закривавленим мечами", "вогненними мечами ангелів". З огляду на нинішню ситуацію в країні та світі можна також злякатися, якщо не розібратися в природі цього явища. Сьогодні ми знаємо, що це цікаве атмосферне явище, і воно добре вивчене", - написав на своїй сторінці відомий харківський астроном Володимир Кажанов і додав яскраві фото.


Довідка. Стовп світла (англ. light pillar) - один з найчастіших видів гало, атмосферне оптичне явище, яке являє собою вертикальну смугу світла, що тягнеться від Сонця до гори під час заходу або сходу. Явище викликається відбитком світла на майже горизонтальних плоских гранях шестикутних плоских чи стовбоподібних крижаних кристалів в повіті. Плоскі кристали викликають сонячні стовпи, якщо Сонце знаходиться на висоті 6 градусів над горизонтом або позаду нього, стовпчики — якщо Сонце знаходиться на висоті 20 градусів над горизонтом. Кристали прагнуть зайняти горизонтальну позицію при падінні в повітрі, і вигляд світлового стовпа залежить від їхнього взаємного розташування. Такі кристали утворюються у високих пір'ястих хмарах, найчастіше в перисто-шарових. При низьких температурах подібні кристали також можуть утворюватися і нижчих шарах атмосфери. Тому світлові стовпи частіше спостерігаються в холодну пору року.
При формуванні світлового стовпа світло відображається або від нижньої або верхньої поверхні крижаної пластинки, або від горизонтальних торців або граней.

Ще трохи цікавого про Гало...

Слово "гало" походить від грецького слова "галос", яке означає "коло" або "диск". Найближче до гало природне явище, яке всім добре знайоме, – веселка, тобто заломлення променів небесного світила. Але на відміну від веселки, яку можна спостерігати лише в денний час, стоячи спиною до сонця, у насиченому вологому повітрі, гало з'являється на небі у будь-який час доби – навколо Сонця чи Місяця, а буває, що й біля потужного джерела штучного світла.

У минулому це явище сіяло серед людей страх і паніку. Через недостатній розвиток науки люди не знали, що їхнім очам відкривається оптична ілюзія, і вважали гало недобрим знаком, особливо якщо воно супроводжувалося паргеліями (світловими плямами, що зовні нагадують Сонце і розташовані поруч з ним). Іноді поява гало ставала причиною ухвалення важливих політичних рішень. Одним із найяскравіших прикладів є відмова імператора Карла V від облоги Магдебурга у 1551 році. Побачивши над містом гало з фальшивими сонцями, він прийняв його за символ небесного захисту людей, які були в облозі.

Гало – незвичне оптичне явище, яке завжди привертає увагу людей. Але для того, щоб насолодитися його красою без неприємних наслідків, потрібно не тільки знати, що таке сонячне гало, але й розуміти, яку небезпеку воно становить для органів зору. Заломлене в кристалах льоду сонячне світло надто яскраве для наших очей. Тому спостерігати за гало найкраще у сонцезахисних окулярах. Дивлячись на гало, сонце найкраще закривати будь-яким предметом або, наприклад, долонею. Те саме слід робити і при фотографуванні цього явища. В іншому випадку зображення може виявитися недостатньо чітким.

Вважається, що тим, кому пощастило побачити це рідкісне явище, варто очікувати всього найкращого - добробуту, удачі та любові. Якщо раніше в житті був не найпростіший період, то він обов'язково закінчиться і все влаштується найкращим чином.


До речі, можливо це явище знову пов'язано з подіями на Сонці. Адже є повідомлення, що Землю накрила надпотужна магнітна буря. Її К-індекс перевищив 7. Сьогодні люди можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому та безсоння.

Наостанок астроном додав ще про цікаві небесні явища навколо Сонця і Місяця.



Фото та матеріал: Володимир Кажанов

Сергій Бражник

Читайте також: