Пенсіонерів звільнять від оплати "комуналки"? Роз'яснення ПФУ

1830

У засобах масової інформації почали розповсюджувати інформацію, що окремі пенсіонери можуть бути звільнені від плати за житлово-комунальні послуги. Зокрема, йдеться про те, що передбачена стовідсоткова знижка на оплату житлово-комунальних послуг, придбання дров, вугілля, скрапленого газу для пенсіонерів,  у яких невеликі доходи, і які раніше працювали педагогами, медиками та фармацевтами, фахівцями із захисту рослин, а також працювали у селі чи селищі.

Соцмережі миттєво підхопили інформацію. Пенсіонери почали цікавитися новими можливостями.

«Я уже не перший раз читаю повідомлення, що пенсіонери, у кого пенсія менше ніж 3 760 грн, можуть не платити за комуналку. Це дійсно так?» - звернувся до «GX» 70-річний харків’янин Михайло.

«GX» переадресував запитання до головного управління Пенсійного фонду України (ГУ ПФУ) в Харківській області, яке наразі займається нарахуванням та виплатами житлових субсидій і пільг.

У відомстві поінформували, що ГУ ПФУ керується у своїй роботі лише законодавчо-нормативними документами, якими затверджено механізм нарахування соціальних виплат. Інші розпорядчі документи стосовно звільнення від оплати комірного пенсіонерів, відсутні.

«На сьогодні в Україні працює дієвий механізм надання державної допомоги для відшкодування вартості житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та твердого палива – призначення субсидії. Це чинний, фінансовий, правовий і працюючий механізм. Усі пенсіонери, які потребують допомоги, можуть звернутися за нею, і їм буде нарахована субсидія в залежності від доходу членів домогосподарства та переліку послуг, якими забезпечено житлове приміщення, в межах соціальних норм. Інших механізмів з надання державою фінансової підтримки родинам на утримання житла поки що немає», - запевнила Тетяна Кононенко, начальник відділу контролю за правильністю нарахування житлових субсидій та пільг управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг ГУ ПФУ в Харківській області.

Тетяна Кононенко зауважила, що усі послуги, які попри війну та ризики надають у Харкові та Харківській області комунальники, енергетики, працівники з обслуговування житла, повинні своєчасно оплачуватися.

«Як на мене, то умови, в яких з початку війни працюють наші комунальні служби, їхні послуги - дорого коштують. Якщо людина має можливість, нехай оплачує самостійно за отримане тепло, воду, газ та інше. Якщо є фінансові труднощі - пропонуємо звертатися за призначенням субсидії та пільг. Нарахуємо і виплатимо відповідно до законодавства», - зазначила начальник відділу.

Тетяна Кононенко також нагадала, що усі громадяни можуть звертатися до Пенсійного фонду в онлайн і офлайн режимах, незалежно від місця проживання.

«На сьогодні розширено громадянам доступ для надання документів до всіх територіальних осередків: безпосередньо звертатися до соціальних служб у громадах, сервісних центрів Пенсійного фонду, ЦНАП територіальних громад, органів соціального захисту. Документи також можна надавати онлайн - через офіційний портал Пенсійного фонду, направляти заповнені заяви та декларації поштою до управлінь ПФУ. Запрошуємо пенсіонерів долучатися до державних програм», - додала Тетяна Кононенко.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

Галина Половик

Читайте також: