Мешканцям деокупованих територій заборгували субсидії. Скільки чекати минулорічних виплат

1598

На початок нинішнього року на Харківщині налічувалося 123 тис. 953 отримувачів житлових субсидій. Ще майже 5,5 тис. домогосподарств подали минулого року заяви для призначення субсидій, але станом на 30 листопада 2022 року органи соцзахисту регіону не ухвалили рішень щодо них і передали наприкінці грудня 2022 року до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (ГУ ПФУ в Харківській області), якому наразі делеговано призначати та виплачувати субсидії.

Про це GX повідомила начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Ольга Міщенко.

«Пакети документів нам були передані в кінці грудня, тому ми їх фізично не встигли відпрацювати, оскільки їх необхідно спочатку зареєструвати в нашій підсистемі. Потім усі вони проходять верифікацію за всіма реєстрами, звірку з постачальниками. І тільки потім потраплять на відпрацювання», - пояснила Міщенко затяжну процедуру розгляду заяв.

За її даними, серед документів зі зверненнями за призначенням житлових субсидій, за якими не ухвалено рішення, є справи мешканців деокупованих територій, які «зависли» рік тому - ще з лютого 2022 року. Скільки їх, не уточнили.

Крім того, через окупацію не могли отримувати допомогу для сплати комірного навіть ті жителі області, яким субсидія була призначена.

Саме тому, каже начальник управління, наразі найбільше звернень і питань саме від цієї категорії мешканців області.

«На період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де управління соціального захисту населення, не мали можливості здійснювати діяльність, нарахування та виплату соціальних допомог, виплата пільг і житлових субсидій здійснювалась Міністерством соціальної політики на підставі наявної інформації в базах даних державного підприємства "Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики"», - зазначила Міщенко.

Відповідно до постанови № 215 Кабміну «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану», за новим механізмом централізованої виплати «Ощадбанк» перераховував кошти на рахунки банків, в яких одержувачі субсидій відкрили рахунки. Також гроші переказували «MYTRANSFER» та «ПриватБанк».

Однак в окупованих населених пунктів не працювали ні банки, ні Укрпошта. І люди, звісно, не отримували коштів. Наразі ГУ ПФУ в області чекає документальних підтверджень від банків та Укрпошти по кожному отримувачу субсидії з деокупованих районів Харківщини.

А поки йде звірка баз даних, людям радять набратися ще трохи терпіння. У відомстві запевнили, що роблять усе можливе, аби прискорити відпрацювання зазначених заяв.

«Найближчим часом усі заяви будуть відпрацьовані, і всім, особам, які мають право на виплату субсидії, буде проведено виплату субсидії, у тому числі заборгованості за минулий опалювальний період», - запевнила Міщенко.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

Галина Половик

Читайте також: