Плату за газ, нараховану за нормами споживання, можна скасувати: за яких умов

3930
Харків’яни, які тимчасово залишили своє місце проживання через війну, можуть не платити за газ, яким не користувалися, але об'єм споживання був нарахований відповідно до норм.

Однак для цього необхідно підтвердити свій статус переселенця (чи інші випадки) та витратити трохи часу, щоб зібрати необхідний пакет документів.

«Моїй мамі, яка повернулася до Харкова, надійшла платіжка за газ понад 1 300 грн. У квартирі з газовою плитою прописано троє – крім мами, я і сестра. Але ми з сестрою проживаємо в іншому місці. Маємо посвідку ВПО (ред. – внутрішньо переміщені особи). Чи можемо сподіватися на перерахунок?» - написала в редакцію харків’янка Валентина.

«GX» звернувся за роз’ясненням до АТ «Харківміськгаз».

В компанії підтвердили, що люди, які тимчасово не мешкають за місцем реєстрації (ВПО), або виїхали за кордон, мають право на перерахунок, визначений вимогами Кодексу газорозподільних систем. Однак плату скасують лише за останні 6 місяців.

«Згідно з вимогами цього Кодексу, перерахунок через тимчасове непроживання здійснюється за останні шість місяців з моменту надання відповідних підтверджувальних документів, а саме довідка з іншого місця перебування з зазначенням періоду перебування, видана установою (підприємством, організацією) та завірена печаткою; закордонний паспорт з відмітками перетину кордону або інший офіційний документ Адміністрації Державної прикордонної служби України, який містить інформацію про перетинання громадянином України державного кордону із зазначенням дати виїзду/в’їзду», - відповіли в компанії на запит редакції.

До цих документів також необхідно додати копії паспорту громадянина України з обов’язковим наданням сторінки про реєстрацією у м. Харкові (по кожній відсутній особі окремо) та, за можливості, довідку про склад сім’ї.

У «Харківміськгазі» уточнили: підтверджувальні документи разом із письмовою заявою надаються після закінчення кожного шестимісячного періоду. Тобто платіжки за газ, нараховані за нормами, будуть приходити, однак через кожні 6 місяців можна розраховувати на їх обнулення.

«Припинення нарахувань на майбутній термін вимогами чинного законодавства не передбачений», - запевнили в компанії.

Важливо! Щоб подати документи на перерахунок, не треба їхати до Харкова. Документи можна надати до АТ «Харківміськгаз» наступним чином:

Онлайн:

  • - звичайною поштою на юридичну адресу підприємства (61004, вул. Москалівська, 57/59);
  • - на електронну адресу office@khgorgas.com.ua
  • - електронну пошту контакт-центру contact@khgor.104.ua.

  • Офлайн за адресами:
  • - пр-т Арх. Альошина,5;
  • - Гімназійна Набережна, 18-а;
  • - вул. Академіка Павлова, 120.

Харків'янам, у квартирах яких яких є лічильники газу, в компанії радять своєчасно (щомісяця з 1 по 5 число), передавати показники до АТ «Харківміськгаз», аби в платіжках не нарахували неспожиті куби газу. 

А от за послуги з розподілу газу - так зване транспортування - доведеться платити, навіть якщо ви довели, що не спожили жодного кубометра палива. Проте  тут є виняток –пошкодження газової магістралі, руйнування будинку.

Здійснення перерахунку за послуги розподілу природного газу відбувається у випадку, якщо внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України була пошкоджена газорозподільна інфраструктура об’єкту газопостачання.

«Якщо оператор ГРМ (АТ «Харківміськгаз») має у наявності акти, що підтверджують пошкодження газових мереж, підприємство самостійно проводить перерахунок за адресами споживачів без необхідності надання письмової заяви та копій документів. Проте, у разі, якщо на підприємстві відсутня така інформація, споживачу необхідно звернутись до оператора ГРМ з письмовою заявою та надати відповідні документи, що підтверджують руйнування об’єкту газопостачання. Такі документи будуть розглянуті Оператором ГРМ та, за необхідності, буде проведений перерахунок», - додали в акціонерному товаристві.

Документи та заява надаються за адресами, які перелічені вище.

Нагадаємо, з  1 лютого 2023 року жителям Харківської області (споживачі АТ "Харківгаз") потрібно передавати показання газових лічильників через нові сервіси ДК "Нафтогаз України". Наразі сервіси "Харківгазу" недоступні. Клієнти АТ "Харківміськгаз" (жителі м. Харкова) передають показання лічильників звичним раніше способом, в тому числі через кабінет служби "104".

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик 

Читайте також: