На Харківщині значно збільшилася захворюваність небезпечною інфекцією

3265
У порівнянні з минулим роком відмічається зростання пацієнтів з хворобою Лайма у 9 разів.

За п'ять місяців поточного року без урахування грипу та ГРВІ на різні вірусні інфекції перехворіли 1367 харків'ян і мешканців Харківської області. У регіональному лабораторному центрі кажуть, що це на 34,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У порівнянні з минулим роком відмічається зростання захворюваності сальмонельозом і шигельозом у 2 рази, туберкульозом у 2,3 раза, хворобою Лайма у 9 разів, інфекційним мононуклеозом у 6,2 раза, гастроентероколітами з встановленим збудником на 55,3%. Більше мешканці Харкова та області хворіють гострими вірусними гепатитами: В – на 31,8%,, хронічними вірусними гепатитами: В – на у 2,1 раза, С – у 1,9 раза%.

Знизився рівень захворюваності ротавірусним ентеритом на 58,3%, гастроентероколітами з невстановленим збудником на 39,1%, лямбліозом – у 3,6 раза, кашлюком – у 2,5 раза,  ГРВІ – у 2,1 раза (у т.ч. COVID-19 – у 10,9 раза). 

Нагадаємо, на Харківщині значно зросла кількість постраждалих від нападу кліщів

Довідка. Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.

Одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів.

Більшість випадків хвороби Лайма (інфекцію переносять кліщі) фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів. Лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща.

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Читайте також: