Небезпечна курятина. Санлікарі закликали харків'ян до обережності

1256

Санлікарі закликали харків'ян звернути увагу на м'ясо курки, яке продають у магазинах та супермаркетах. Серед представленого товару може бути курятина, заражена сальмонелою.

Як повідомили в управлінні Держпродспоживслужби Харківської області, 22 вересня 2021 року в системі швидкого реагування з харчових продуктів та кормів (RASFF) з'явилося повідомлення про те, що в охолодженому курячому м'ясі, яке експортувалося з Польщі (виробник: Drobiowo.Pl Mariola Krysiak, Poland; постачальник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland) в Україну (одержувач: ТзОВ «ВІЗІЯ ТРЕЙД», вул. Надпільна, 261/101, м. Черкаси, дата виробництва партії: 20.12.2022) виявлено сальмонеллу.

У разі виявлення партій курятини цієї фірми, санлікарі зобов'язали операторів ринку звернутися до районних (міських) управління з безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Довідка GX. Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому.

У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. За ризиком забруднення сальмонелами продукти харчування розташовують так:

  • • яйця і вироби з них;
  • • м’ясо тварин і вироби з нього;
  • • риба і морепродукти;
  • • молоко і молокопродукти;
  • • овочі та фрукти.