У Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб нагадали про таке захворювання, як лістеріоз.
Лістеріоз – природно осередкове інфекційне захворювання, яке у людини перебігає з різноманітними клінічними проявами (гнійний менінгіт, менінгоенцефаліт, фолікулярна та катаральна ангіни, кишкові розлади, викидні). Збудником хвороби є лістерія, яка уражає багато видів гризунів (сірі щури, домові миші), тварин, птахів.
Зараження людини частіше відбувається при вживанні в їжу недостатньо термічно обробленого м’яса, сирого молока, сиру, овочів та інших продуктів; роботі із соломою та сіном, при догляді за хворими тваринами та під час їх забою.
Лістерії стійкі до високих концентрацій харчової солі, здатні розмножуватись при температурі 4-60˚С у ґрунті, воді, молочних та м’ясних продуктах, можуть накопичуватися в продуктах, що зберігаються у побутових холодильниках, навіть у заморожених продуктах харчування.
Лістеріоз дуже небезпечний для вагітних, бо передається через плаценту від матері до плоду і в більшості випадків призводить до загибелі дитини. Також суттєву загрозу лістеріоз несе особам з імунодефіцитними станами, людям похилого віку.
Ця інфекція створює значний ризик для здоров’я населення у всьому світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, лістеріоз виявляється в усіх країнах світу, щорічно реєструється декілька тисяч підтверджених випадків, навіть спалахів. У поточному році у Харківській області теж зареєстровано випадок лістеріоза – у мешканця міста Харкова, який попри тривале лікування завершився смертю хворого.
З метою запобігання захворюванню необхідно дотримуватись певних правил:
- • регулярно знищувати гризунів на об’єктах, в оселях, домашніх господарствах;
- • захищати від гризунів джерела водопостачання, продукти харчування;
- • овочі зимового зберігання перед вживанням в їжу ретельно мити і піддавати термічній обробці;
- • не купувати на стихійних ринках м’ясо, молоко та інші продукти тваринництва.