Хвороба холодильника

3177
Більшість мікроорганізмів потребують для свого життя комфортних умов: помірної температури, вологості, а деяким подавай особливе живильне середовище.

Але є і невимогливі – такі як лістерії. Особливість цих бактерій у тому, що вони можуть тривалий час зберігати свою життєздатність у зовнішньому середовищі: влітку за температури +26+32°С вони «житимуть» у ґрунті понад місяць, узимку за температури -2-7°С – понад 2 місяці. Лістерії добре виживають і навіть розмножуються в холодильнику. Близько третини харчових продуктів (м’які сири, ковбасні та м’ясні вироби без герметичного пакування, овочі) під час зберігання в холодильнику  можуть бути уражені цією бактерією.

Лістеріоз створює значний ризик для здоров’я населення в усьому світі. ВООЗ періодично інформує про спалахи з серйозними наслідками.

В Україні минулого року зареєстровано 12 випадків лістеріозу, з них 6 завершилися смертю. У Харківський області –  2 летальних випадки.

Лістеріоз – природно осередкове інфекційне захворювання, яке у людини перебігає з поліморфізмом клінічних проявів (менінгіт, енцефаліт, сепсис, викидні) або легким перебігом (ангіна, кишкові розлади).

Основним хазяїном лістерій є багато видів гризунів (сірі щури, миші), тварин, птахів. Серед сільськогосподарських тварин найчастіше хворіють свині, велика та мала рогата худоба, кролі, кури. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з фізіологічними випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком.

Зараження людини частіше відбувається харчовим шляхом при вживанні в їжу забруднених продуктів. Лістеріоз дуже небезпечний для вагітних, бо передається трансплацентарно від матері до плоду і найчастіше призводить до внутрішньоутробної загибелі дитини. Небезпечний він і для людей, які страждають на важкі захворювання, які знижують імунний опір організму.

З метою запобігання захворюванню на лістеріоз необхідно:

  • • утримувати холодильник в чистоті, проводити прибирання із спеціальними миючими засобами або використанням 9 % розчину оцту у співвідношенні з теплою водою 1:1);
  • • ретельно вимити упаковки з продуктами харчування, овочі, фрукти перед розміщенням в холодильник;
  • • при зберіганні продуктів у холодильнику дотримуватися термінів зберігання та правила «Кожному своя поличка» – тобто відокремлене зберігання молочних продуктів, готових страв, сирих м’яса та риби, овочів та фруктів. Пляшки з напоями, соуси, кетчупи та ліки, що повинні зберігатись при зниженій температурі, – тримайте на дверних полицях;
  • • дотримуватись правил гігієни та ретельно мити руки перед їдою;
  • • не купувати на стихійних ринках м’ясо, молоко та інші продукти тваринництва;
  • • овочі зимового зберігання (морква, капуста, буряк тощо) перед споживанням ретельно мити і піддавати термічній обробці;
  • • захищати від гризунів джерела водопостачання, продукти харчування.

Джерело - сайт Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Читайте також: