Харків'янам порадили, як уникнути віялових відключень

1406

Харківщина потрапила до переліку регіонів України, які у четвер, 20 жовтня, зменшили споживання електроенергії, - повідомили в НЕК «Укренерго» .

Зазначається, що усі області, окрім 4-х - Київської, Чернігівської, Херсонської та Миколаївської, вранці 20 жовтня споживали менше елетроенергії, ніж ввечері попереднього дня. Однак у Черкаській, Житомирській, Харківській, Сумській, Полтавській, Запорізькій та Дніпропетровській областях все рівно ввели обмеження. 

Увечері українці зменшили споживання в середньому на 5,4%, порівняно з попереднім днем. Найбільше – у Чернігівській, Хмельницькій, Полтавській та Сумській областях.

"Наші диспетчери бачать більш ощадливе енергоспоживання  в багатьох регіонах, але не у всіх. На жаль, ситуація в енергосистемі ще не стабілізувалася повністю, ми все ще проситимемо вас про економію і ще певний час будемо змушені застосовувати обмеження", - попередили у національній енергетичній компанії.

В Укренерго нагадали, що години максимального споживання – це з 7 до 11 ранку та з 17 до 23 вечора. Але і в інші години варто звести до мінімуму використання електроприладів. 

"Люди нас почули, але частково – вчора, 20 жовтня, більшість поекономили до 10 ранку, а потім споживання різко почало рости. Тобто пік змістився, але не зник, і диспетчери були вимушені застосувати примусові відключення в центральному і північному регіонах", - пояснили  в компанії.

Енергетики  закликали українців до економії і не вмикати багато приладів одночасно.

"Якби всі дослуховувалися поради "Одна лампа плюс один прилад одночасно" - відключення могли б бути коротшими. Або подекуди їх могло б і не бути. Якщо працює духовка - не вмикаємо в цей час чайник, фен чи праску. Якщо прасуємо чи пилососимо - не вмикаємо електроплиту чи духовку. Увага - обмеження не розповсюджується на зарядні пристрої телефонів. Вони не споживають багато, а бути на звʼязку зараз справді важливо", - розповіли в Укренерго.

В компанії кажуть, що відновлення пошкодженої обстрілами мережі та збалансування енергосистеми пройде швидше, якщо мережа не буде перевантажена. 

 

Нагадаємо, на час відновлення запасу міцності електромереж варто очікувати обмежень споживання електроенергії на Харківщині, як регіону з традиційно великим споживанням електроенергії, і найбільш постраждалим від останніх ракетних атак.

У Харкові запровадили вимушені обмежувальні заходи через необхідність скорочення споживання електроенергії. Однак вони стосуються підприємств, а не населення. Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що 20 та 21 жовтня жодних відключень у місті не планується. Водночас, просить людей скорочувати споживання електроенергії.  

У Харкові вранці 17 жовтня через перебої зі світлом тимчасово припинено рух лініями Харківського метрополітену. Блекаут в частині районів тривав від 3 до 5 годин. Цього ж дня ввечері, до 18:00, відновили подачу електроенергії практично до всіх будинків харків’ян. 

Як підготуватися до ймовірного "блекауту" - тут.

Галина Половик

 

Читайте також: