Через кожні 5-10 метрів можна наразитися на небезпеку. Енергетики заживили село на Ізюмщині (фото)

1827

Оскільська громада в Ізюмському районі — одна з найбільш постраждалих від бойових дій. З початку війни та більш як піврічної окупації місцеві селяни пережили справжнє пекло. У селі Сніжківка, що за 10 км від Ізюма, із 60 дворів нині залишилося 15, де можна зустріти людей.

Їдемо разом з енергетиками Ізюмського РЕМ, які мають підключити село до електромережі. В одному з дворів гавкає собака — значить, господарі вдома. Назустріч виходить чоловік пенсійного віку. Олександр Павленко тут з початку війни. Живе разом із мамою, якій 85 років.

О. Павленко. Село Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

«Як почалася війна, а мати одна. Баті уже давно немає. То я тут з нею. Разом усе пережили від самого початку, від 4 березня, як вони проїхали вулицею. І до самого кінця — до вересня», - розповідає чоловік.

«Тут половина дворів залишилася, де є люди. Та ні, мабуть, менше. У кого були, хто жив.  Ось цієї вулиці майже немає — тільки двоє живуть. Там розбомбило дуже багато. Горіло. Мало залишилося нас. Багато хто не повертається. Світла немає з лютого. Як погасили 22-го лютого після обіду, напередодні цього нашестя. Вранці 23 приїхав автобус, забрав людей і все. Він був останній», - каже Олександр Васильович.

Перші російські військові якось проскочили повз його хату. Жахіття почалося пізніше.

«А потім як пішли удмурти, буряти, ще хто там… Як почалося: і автомат до голови прикладали, по хаті нишпорили. Багато чого було. Спочатку приходять в хату. "Бандера", - питають. А я кажу: "Ти історію учив? Це схід України. Який тут Бендера?". Потім приходили за самогоном. Це дайте, те дайте. А я кажу, що ми не женемо: батя не пив, і я не п’ю», - продовжує чоловік.

Хату О. Павленка відбудовував самотужки. Село Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

Усю окупацію жили на кухні та одній уцілілій кімнаті. Решту будинку було дуже пошкоджено.

«9 квітня перший снаряд прилетів сюди в кут будинку, у мою спальню. Розвернуло повністю. Другий прилетів — далі розбив. Третій – сюди, на дорогу, поруч. Потім був  четвертий приліт. Два важкі уламки викинув через дорогу», - розказує чоловік.

У траві криється мінна небезпека. Село Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

Як зненацька зайшла орда в село, так і зникла.

«Різко втекли десь о пів на третю ночі. Так рвонули звідси колонами, коли наші почали наступати! А вранці знову машини тут стали. Стоять тут воєнні. Питають, де тут переправа. Потім дивлюся на нашивки. Наші, — кажу. І не вірю. Я їм: піду маму порадую», - мало не через сльози каже пенсіонер. 

Хоч Олександр і не будівельник, але стіну хати довелося виганяти самотужки. Цеглу і шифер возив з укріплень, які окупанти набудували.

«Ходив бліндажі їхні розбирав, те що, вони накрали. Їздив тачкою в ліс і привозив. Останню цеглину поклав 1 грудня того року. Саме дощ був, сльота», - пригадує чоловік.

Село Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

Ящики з-під російських снарядів місцеві також використовують як будматеріал. Ними позалатувані стіни сараїв, огорожі.

Ящики з-під снарядів — за будматеріали. Село Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

Трохи підлатали. Залишилося дочекатися світла в хаті. Досі вечорами включають ліхтарі, запалюють свічки. А під час російської окупації довелося робити картопляні свічки.

«Не було ні свічок. Ні грошей. Звідси не випускали. То ми картоплю навпіл розріжемо, вставимо туди гніт, олію наллємо – ось нам і  все світло було», - пригадує нелегкі часи наш співрозмовник. - Тепер і світла дочекаємося. Хлопці до хати уже протягли дроти. Роблять трансформатор. Сподіваємося».

Бригада Ізюмської РЕМ. Cело Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

Сніжківка — з останніх у цьому році сіл громади, які мають заживити. Чому так довго довелося чекати жителям? Дуже багато пошкоджень – усі села району були знеструмлені. Не вистачає людських, а більше технічних ресурсів.

Бригада Ізюмської РЕМ. Село Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

«Стояв вибір: 200-300 дворів заживити, або село, де зруйновано майже все вщент і там 10-15 хат. Студенок, Співаківка — найбільші уцілілі села в Оскільській громаді. А зараз уже дійшла черга до менших сіл. Зараз у Сніжківці не дуже багато людей, тому що немає світла. І люди пороз’їжджалися. Але коли світло з’явиться, приблизно 30 дворів буде з мешканцями, половина від довоєнної кількості», - пояснює Віталій Борщ, виконувач обов’язків старшого майстра Ізюмського РЕМ.  

За його словами, три тижні тому заживили село Донецьке, тепер закінчують підключати Сніжківку.  

Місцеві жителі і улюбленець Рем. Село Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

«Складнощі були в тому, що до Сніжківки переходи від того ж Донецького – прийшлися через річку та озеро. А ще у селі висока мінна небезпека – тут велися активні бої, російська армія наводила переправи, коли намагалася оточити Ізюм. Минулими вихідними ми тільки завершили роботу з саперами. Більш-менш під лініями електропередачі роботу можна виконувати. Але ліворуч, праворуч – уже небезпечно.  Оця трава що в 10 метрах від нас, у саперів позначена як червона зона. Ніхто не розміновував. На усі  200 відсотків переконаний — тут через кожні 5-10 метрів можна буде щось знайти», – попереджає Борщ.

с. Сніжківка Оскільської ОТГ, листопад 2023

Після Сніжківки фахівці Ізюмського РЕМ переїдуть до села Топольського – там частина дворів залишилася непід’єднаними. А вже наступного року планують  заживити ще два села – Довгеньке, де 300 дворів, та Кам’янку – понад 400 дворів. Крім них знеструмленими залишаться ще з десяток невеличких сіл-хуторів Оскільської громади. Але там людей може і не бути.

За інформацією пресслужби АТ "Харківобленерго",  електропостачання відновили у майже 400 населених пунктах Харківської області, знеструмлених з початку війни.

 

Марія Купрієнко

Фото: GX

Читайте також: