У "Харківобленерго" пояснили, чому в одних будинках блекаут на години, а в інших світло практично не відключають

2013

У АТ "Харківобленерго" звернулися до жителів Харкова та області з проханням набратися терпіння і не телефонувати через недотримання графіків відключень, оскільки  наразі застосовуються не лише планові, а й аварійні відключення.

"На жаль, у ці дні ми не можемо точно до години вказати періоди відключень, адже рішення про обмеження приймаються диспетчерами "Укренерго" у режимі реального часу, виходячи із ситуації в мережі. Сім’ї енергетиків та самі працівники енергетичної сфери так само потерпають від відключень електроенергії, як і ви. І так само не знають, скільки ще знадобиться часу на відновлення балансу в енергетичній системі. Не витрачайте час на сварки і дзвінки на всі можливі номери, щоб дізнатися, коли буде світло. Точної відповіді ви, на превеликий жаль, не отримаєте", – заявили в Обленерго.

В компанії стверджують, якщо один будинок відключили, а сусідній ні, це означає, що технічні характеристики енергетичного обладнання дозволяють обмежувати електропостачання саме у такій послідовності.

"Жоден з енергетиків не зацікавлений у тому, щоб хтось перебував без світла довше, ніж інші. Наша мета - не обмежувати, наша мета - відновити мережу якомога швидше. І якщо для цього потрібно вимкнути електрику на 7 чи 8 годин, ми це робимо. Так, це може здаватися несправедливим, але тільки так ми зможемо відновити пошкоджену та зберегти існуючу інфраструктуру на майбутнє", - запевнили в обленерго.

В компанії також нагадали, що російські обстріли пошкодили понад 40% енергетичного обладнання "Укренерго". Баланс в енергосистемі порушено.

“Масштабні руйнування також вплинули на роботу енергоблоків атомних електростанцій, частина з яких почала працювати в аварійному режимі. Через це виникли проблеми з генерацією, тобто виробництвом електроенергії", – пояснили енергетики і порадили набратися терпіння.

"Шановні споживачі, почуйте нас! Це не планові ремонти, які енергетики звикли робити. Це надзвичайна ситуація та дуже серйозний виклик, який вперше постав перед країною за всю її історію. Будь ласка, наберіться терпіння і довіртеся професіоналам. Світлі часи обов'язково настануть! І в цьому буде заслуга не тільки енергетиків, а кожного з вас!", - звернулися в "Харківобленерго" до своїх споживачів.

Нагадаємо, дефіцит потужності в українській енергосистемі у понеділок , 29 листопада, складав 30%, у середу, 30 листопада - 27%.

Через пошкодження загальної системи енергопостачання в Україні внаслідок масованого обстрілу ворогом по об'єктам критичної інфраструктури, у другій половині дня 23 листопада диспетчерський центр Укренерго застосовував аварійні відключення електроенергії по всій Україні. З цієї причини були знеструмлені Харків та область. 

У «Харківобленерго» оновили графік погодинних відключень електроенергії у Харкові та області на наступний тиждень. Він буде актуальним з 28 листопада по 4 грудня.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

Галина Половик 

Читайте також: