Сальмонельоз: чим небезпечне захворювання і як себе захистити

2811
Літо – пора спекотних днів, різноманіття овочів та фруктів, подорожей, відпочинку біля водоймищ. Однак, разом з цим з’являються певні небезпеки, адже саме влітку  значно зростає ризик виникнення  кишкових інфекцій, харчових отруєнь через сприятливі умови для розмноження бактерій.

Літо – пора спекотних днів, різноманіття овочів та фруктів, подорожей, відпочинку біля водоймищ. Однак, разом з цим з’являються певні небезпеки, адже саме влітку  значно зростає ризик виникнення  кишкових інфекцій, харчових отруєнь через сприятливі умови для розмноження бактерій. Однією з небезпечних кишкових інфекцій  є  сальмонельоз.

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми сальмонели, що потрапляють в організм через продукти, воду або брудні руки.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, гуси, кури) та людина.

Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні контамінованих м’яса і м’ясних продуктів; яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими.

Контамінація продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Розвиток захворювання та ускладнень залежить насамперед від стану імунітету людини. Найбільше схильні до інфекції та ускладнень діти до 3-х років. Також, значну роль відіграє стан кишкової флори, за наявності дисбактеріозу шанси заразитися сальмонелою збільшуються.

Інкубаційний період хвороби може тривати від декількох годин до двох днів.

З’являються нудота та блювота, пронос, спазматичні болі у животі та підвищення температури до 39°С. Лікування хвороби симптоматичне.

Як можна запобігти інфікуванню сальмонельозом:

  • • сирі продукти тваринного походження слід відразу після придбання зберігати у холодильнику окремо від готових страв;
  • • яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
  • • теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні – зберігати в холодильнику не більше доби;
  • • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання мити та обдавати окропом;
  • • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • • дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
  • • не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі;
  • • під час поїздок уникати споживання продуктів, що швидко псуються.

Дотримання цих доволі простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути не лише такого небезпечного захворювання як сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій. У  випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням,  терміново звертайтеся за медичною допомогою!

За матеріалами Харківського обласного центру контролю та профілактики захворювань

Читайте також: