На Харківщині в три рази збільшилася кількість людей, які заразилися небезпечною інфекцією

3103

За шість місяців поточного року без урахування грипу та ГРВІ на різні вірусні інфекції перехворіли 1801 мешканець Харкова та громад області. У регіональному центрі контролю та профілактики захворювань кажуть, що це на 48,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року (1214).

У порівнянні з минулим роком відмічається зростання захворюваності сальмонельозом у 2,8 раза, і шигельозом на 82,4%, туберкульозом у 2,3 раза, хворобою Лайма у 5,5 раза, інфекційним мононуклеозом у 4,8 раза, гастроентероколітами з встановленим збудником на 65,4%. Більше мешканці Харкова та області хворіють гострим вірусним гепатитом В – на 31,8%, хронічними вірусними гепатитами: В – у 2,3 раза,  С – у 2,4 раза.

Знизився рівень захворюваності ротавірусним ентеритом на 58,3%, гастроентероколітами з невстановленим збудником на 64,1%, лямбліозом – у 3,5 раза, кашлюком – у 2,5 раза.

Зареєстровано 16 випадків гострого вірусного гепатиту С, 3 випадки менінгококової інфекції, по 2 випадки кору, вірусного менінгіту та епідемічного паротиту, по 1 випадку криптоспоридіозу та лептоспірозу.

Довідка GX. Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому.

У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. За ризиком забруднення сальмонелами продукти харчування розташовують так:

  • • яйця і вироби з них;
  • • м’ясо тварин і вироби з нього;
  • • риба і морепродукти;
  • • молоко і молокопродукти;
  • • овочі та фрукти.
Читайте також: