Місту на Харківщині вибирають нову назву: завершується перший тур голосування

4866

У Первомайському на Харківщині триває голосування за нову назву міста. Топонімічна комісія запропонувала мешканцям громади 15 варіантів назви міста. Їх було відібрано з близько 600 назв, які раніше були запропоновані через онлайн-форму.

Як повідомив міський голова Первомайського Микола Бакшеєв, усі варіанти "відповідають всім критеріям відбору (стислість, змістовність, позитив, зручність у використанні, легкість транслітерації, прив'язка до місцевості та унікальність).

Засідання топонімічної комісії щодо відбору назв міста Первомайського. 23.01.2023

Серед запропонованих назв - Сиваш, як раніше називали місто в Харківській губернії, Озерянськ (від Озерянської ікони Божої Матері — головної святині і покровительки Харкова і Слобожанщини), Холодноярськ (93-я бригада "Холодний Яр"), тощо.

Список назв, відібрані топонімічною комісією:

  1. 1) Сиваш – на честь колишньої назви населеного міста Харківської губернії (назва зустрічається в книзі «Харківська губернія, список населених міст за 1864 р.» на стр. 73 під номером 1393 згадується Сиваш) (Ліхачьовка).
    2) Хлібодар – на честь розвинутої харчової промисловості міста, а семе – хліборобства (місто, що дарує хліб не тільки Харківській області, а й іншим областям України).
    3) Озерянськ – на честь Головної святині і покровительки міста Харкова і всієї Слобожанщини ( ікона вшановується не тільки жителями Харкова, а й усім навколишнім населенням).
    4) Миропіль – на честь миру країни.
    5) Орільків – на честь назви річки на території Лозівського району (колишній Первомайський район).
    6) Квіточ – на честь квітучості міста: нейтральна та милозвучна назва.
    7) Козацьк – на честь свободи рідного краю: назва асоціюється з такими рисами характеру як сміливість, відвага, непокірність ворогам.
    8) Сімуга – на честь семи водних джерел, що розташовані на території громади.
    9) Златопіль – на честь родючості краю: золоті поля – символ родючості та достатку.
    10) Берецьк – на честь назви річки на території Лозівського району (колишній Первомайський район).
    11) Звитяжин – у знак любові до мешканців міста та громади: місто людей, що мають звитягу (слово звитяга означає сміливість, подвиг, гарну вдачу).
    12) Добродар – на честь добробуту громади (назва міста, що «дарує добро», гарно уособлює в собі добре життя мешканців міста та громади).
    13) Янголів – на честь янголів-охоронців: назва уособлює в собі прихисток міста та захист від ворогів.
    14) Холодноярськ – на честь славетної 93-ї бригади «Холодний яр», яка зупинила в березні 2022 року просування ворога до Первомайського (багато містян проходять службу в її лавах).
    15) Світоч – на честь символу волі, просвіти та правди.


Голосування передбачає три тури. Наразі триває перший, який стартував 23 січня. Він завершується у ці вихідні. Обирати назву можна на офіційних сторінках громади - під постом Миколи Бакшеєва у Facebook, а також у Telegram. 

До другого туру відберуть п'ять назв із найбільшою кількістю голосів, після чого голосуватимуть виключно мешканці Первомайської громади на платформі Е-Дем. Для цього вони мають зареєструватися на ній за допомогою електронного підпису, або у Центрі надання адмінпослуг (ЦНАП), пред'явивши паспорт.

До третього туру може і не дійти, якщо хоча б одна із назв набере більшість голосів у другому турі.

"У третій тур вийде лише дві назви, найбільш рейтингові з п'яти, але лише в тому випадку, якщо жодна назва не набере у другому турі більше 50% голосів. Якщо таке станеться, то третього туру не буде, а на розгляд депутатського корпусу буде запропоновано саме цю назву", - сказав Бакшеєв.

Після цього депутатам Верховної Ради України запропонують затвердити нову назву міста.

Наразі під постом мера мешканці Первомайського не лише вибирають із запропонованого переліку, а й пропонують інші варіанти. Зокрема, вони вважають можливим залишити стару назву в українському перекладі - Першотравень, або назвати місто Новоукраїнськ чи Ліхачово.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

Нагадаємо, Харківська облрада отримала від Нововодолазької селищної ради лист і пакет документів про ухвалення рішення щодо перейменування села Ватутіне. Якщо обласні депутати підтримають його, то наступне слово буде за Верховною Радою – саме нардепи ухвалюють остаточне рішення про перейменування населених пунктів.

 

Галина Половик

Читайте також: