На Харківщині планують перейменувати село: підготовлено рішення

2950

У Харківській області планують перейменувати село Ватутіне Нововодолазької громади. Нова назва – Залужне. Відповідний проект рішення опубліковано на офіційному сайті обласної ради. Якщо обласні депутати підтримають його, то наступне слово буде за Верховною Радою – саме нардепи ухвалюють остаточне рішення про перейменування населених пунктів.

У пояснювальній записці сказано, що Харківська облрада отримала від Нововодолазької селищної ради лист і пакет документів про ухвалення рішення щодо перейменування Ватутіного.

«Багато хто подумав, що нова назва — на честь Головнокомандувача. Навіть я так спершу подумав, коли побачив пропозицію. Почали отримувати відписки від різних органів. Але насправді назва розшифровується як "за лугом". Мотивуємо тим, що село розташовується за лугом біля річки Вільхуватка», — розповів «Суспільне Харків» Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін.

Довідка. Ватутін Микола Федорович (03(16). 12. 1901, с. Чепухіно, нині Бєлгород. обл., РФ – 15. 04. 1944, Київ) – радянський військовий діяч. Генерал армії (1943). Герой Рад. Союзу (1965, посмертно). Учасник воєн. дій 1918–20 і Другої світової війни.

Навчався у Полтавський піхотній школі, в складі військового загону якої брав участь у бойових діях проти повстанської армії Махна в р-ні Луганська і Старобільська.

Закінчив Київську вищу об'єднану військову школу (1924), Військову академію ім. Фрунзе (1929), Академію Генштабу (1937). Обіймав посади начальника штабу Київського окремого військового округу, начальника штабу Українського фронту (1939), начальника оперативного управління і заступника начальника Генштабу рад. армії. Від 1941 – начальник штабу Північно-Західного фронту, командувач Воронезьким та Південно-Західним фронтами, від жовтня 1943 – командувач Першим Українським фронтом, війська якого брали участь у битві за Дніпро, визволенні Києва, Корсунь-Шевченківській та ін. операціях на Правобережній Україні.

Нагадаємо, у місті Первомайський Харківської області перейменували низку вулиць.

Раніше низку вулиць перейменували у місті Ізюмі Харківської області.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua