Головні та обов'язкові атрибути великоднього столу – паски та крашанки. Паски наші прабабусі починали пекти у Чистий четвер, для чого напередодні ставили опару. Пекти паски потрібно було без поспіху й обов'язково в хорошому настрої, щоб вийшли на славу. Необхідні продукти заздалегідь приносили до хати з льоху або комори, щоб вони встигли прогрітися та досягти потрібної температури. Для випікання використовували спеціальні форми – бабинці, кружечки. Найкраще – керамічні. Зверху паску прикрашали хрестом із тіста, а після випічки покривали цукровою глазур'ю та посипали підфарбованим пшоном чи маком.
Пасок пекли багато, щоб вистачило і собі (мінімум на перші 3 дні великоднього тижня), і людям — гостям і сусідам. Найкрасивішу паску вибирали для освячення в церкві, а для діток і онуків спеціально пекли маленькі пасочки.
Ділимося рецептами пасок читачів GХ.
Паска сирна від Людмили Беленко
Інгредієнти: 1 кг пластового фермерського сиру, 200 г якісного білого шоколаду, 200 г солодковершкового масла жирністю 82,5%, 8 жовтків дуже свіжих яєць, 150 г цукрової пудри з натуральною ваніллю, 200 г золотистих родзинок, 100 мл рому, трохи морської солі.
Починаємо готувати за 3-4 дні до подачі. Обдайте родзинки окропом, обсушіть і залийте ромом. Герметично закрийте і залиште настоюватися мінімум на 12 годин, краще на 36. Викладіть сир у кухонний вафельний рушник або складену в кілька шарів марлю, загорніть, покладіть у друшляк, встановіть у таз, зверху поставте вантаж, щоб віджати якомога більше рідини. Залиште щонайменше на 4 години, краще на 8 годин. Протріть сир через сито. Порубайте шоколад і вершкове масло невеликими шматочками й розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Трохи остудіть. Збийте жовтки із сіллю та цукровою пудрою. Введіть у шоколадну масу та перемішайте. З'єднайте з сиром і збийте міксером до пишності, 10 хв. Додайте родзинки разом з ромом і перемішайте, щоб родзинки розподілилися рівномірно. Застеліть форму для паски марлею, викладіть сирну масу, накрийте кінцями марлі. Поставте в холодильник щонайменше на 12 годин, краще на 36. Перед подачею переверніть на блюдо і прикрасьте на свій смак.
Фірмова сирна паска від Ірини Чаплінської
Інгредієнти: 700-800 г сиру, 1 яйце, 2/3 склянки цукру, 50 г вершкового масла, 1/2 склянки манної крупи, пакетик ванільного цукру, родзинки за бажанням.
Змішуємо в ємності сир, яйце, цукор, розм'якшене вершкове масло, манну крупу і ванільний цукор. Поки манна крупа набухає, замочіть в окропі родзинки на 10-15 хвилин, потім злийте і просушіть його. Додайте родзинки в сирну масу, вимішайте і розкладіть в змащені олією форми. Це можуть бути спеціальні для випікання сирних пасок силіконові форми, або, якщо таких форм у вас немає, в будь-які інші форми. Розігрійте духовку до 180-200 градусів і випікайте паски 20-30 хвилин. Діставши паски з духовки, дайте їм охолонути та виймайте з форм, після чого, за бажанням, можна їх прикрасити ягідною або шоколадною глазур'ю, або перед подачею на святковий стіл полити їх ягідним соусом і прикрасити цедрою апельсина і листком м'яти. Світлого вам свята Великодня та смачного!
Домашня паска від Ануш Маркушкиної (Тер-Гукасьян)
Інгредієнти: 3/4 палички свіжих дріжджів, 2 кг мук, 700 мл теплого (40-45 градусів) молока, склянка цукру, ½ чайної ложки солі, 3 яйця, склянка рослинної олії (рафінованої), 200 г родзинок, 75 штук очищеного гарбузового насіння, 1 десертну ложку спецій для хлібобулочних виробів.
Спочатку зробіть опару: дріжджі розітріть із сіллю, столовою ложкою цукру, двома столовими ложками борошна і приблизно 50-70 мл теплого молока. Зачекайте, поки маса стане пінистою. Потім додайте половину борошна (близько 1 кг), половину олії (120 мл), склянку цукру і знову вимісіть тісто (за густотою, як на оладки). Знову зачекайте поки підійметься і спіниться (хвилин 30-40), а потім додайте запарені та висушені родзинки, гарбузове насіння, рослинну олію (залишки), борошно (приблизно 1/2 кг, щоб ще стільки ж залишилося на наступний заміс). Вимішуйте близько 40 хвилин, поки не стане рівномірно м'яким, залиште ще раз підходити (приблизно на годину), домішайте решту борошна, розкладіть у форми, дайте піднятися і поставте в розігріту до 200-230 градусів духовку. Виходить два паски, кожен з яких випікається 45-50 хвилин при температурі 200-220 градусів. Цифри можуть відрізнятися залежно від вашої духовки, якості борошна та дріжджів. За пару хвилин до готовності змастіть паски глазур'ю (збите яйце з 1 ч. л. цукрової пудри) і прикріпіть прикраси, за бажанням можна і на білковий крем посадити або цукровою пудрою притрусити це справа смаку. Смачного!
Приготувати правильне тісто для паски - процес досить трудомісткий і тривалий. Але такими є традиції свята Христового Воскресіння - на Великодньому столі обов'язково має красуватися пишна, ароматна красива паска. А тому запасайтеся терпінням та гарним настроєм. Мирних свят нам усім! Разом до Перемоги! Все буде Україна!