На Харківщині почастішали випадки нападу тварин на людей

2802

На території Харківської області у 2023 році на 73,6% збільшилася зверненість населення за медичною допомогою з приводу ушкоджень нанесених тваринами. По антирабічну допомогу звернулось 2906 постраждалих проти 1674 минулого року. Про це повідомили в Обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Найбільший відсоток ушкоджень отримано від собак (1942 особи) та кішок (857 осіб). Серед постраждалих, які звернулись по антирабічну допомогу, отримали ушкодження від тварин, які мають власників 1909 осіб, від бродячих тварин – 928, від диких тварин та щурів – 69.

Залишається високим відсоток тварин, які мають власників, але не були щеплені проти сказу – 75,5%.

На сьогодні щеплення проти сказу залишаються єдиним та надійним методом захисту від цієї особливо небезпечної хвороби, тому обов’язково потрібно піклуватись про свого домашнього улюбленця і щепити тварину, таким чином захистивши себе і свою родину", - зазначили в Центрі.

З II півріччя 2023 року збільшилася напруженість епізоотичного процесу сказу, захворюваність серед тварин досягла у 2023 році 117 випадків проти 5 у 2022 році. Основну частку склали коти – 51,3%, 27,6% – собаки, 10,2% – лисиці, 8,5% – велика рогата худоба, по 0,8% (по 1 випадку) – коза, кінь та куниця.

Довідка. Сказ – це гостре інфекційне захворювання, спільне для людини й теплокровних тварин, яке уражує центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хвора тварина і на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникне у кров. Ця хвороба є дуже небезпечною та лікуванню не підлягає. Єдиним профілактичним заходом від зараження тварини на сказ є вакцинація.

Як і коли вакцинуватися від сказу - читайте тут.

Читайте також: