Субсидії на зиму: куди звертатися за допомогою з оплати комуналки жителям Харківщини та переселенцям

1674

У поточному опалювальному сезоні на Харківщині житлові субсидії призначено більше 210 тис. родинам. З 1 жовтня цю допомогу від держави виплачує Пенсійний фонд України (ПФУ), але нараховують, як і раніше, служби соцзахисту. Але тільки до 1 грудня 2022 року. З початку зими і ця функція перейде до компетенції ПФУ. Про це розповіла начальник управління соцгарантій Департаменту соцзахисту ХОВА Людмила Гончарова.

Вона зазначила, що розмір допомоги на опалювальний період (з жовтня) інший, ніж улітку: в середньому на Харківщині родина отримує до 2 тис. грн на домогосподарство.

Зазначається, що на розмір субсидії впливають два основні фактори - тарифи та дохід.

«Тарифи у нас фіксовані, вони довгий час не змінювалися, а дохід для кожної сім'ї свій. Якщо ми говоримо про розмір субсидії за опалювальний період, то стягуватиметься дохід за 1-2 квартали поточного року. Якщо доходи у сім'ї зменшилися, відповідно розмір субсидії збільшиться. Але все це індивідуально. Після того, як ми зробимо нарахування, матимемо дані про середній розмір. Залежно від того, чи це квартира, чи це приватний сектор», - зазначила Гончарова.

Куди писати заяву на субсидію

Важливо знати, що до 1 грудня, у жовтні та листопаді, щоб оформити субсидію, треба звернутися до: виконавчих органів сільських, селищних та міських рад громад, ЦНАП (центри надання адміністративних послуг) або органів соціального захисту населення.

Також заяву на надання субсидії з документами можна направити поштою або онлайн - електронною формою через офіційний сайт Мінсоцполітики, через єдиний веб-портал електронних послуг.

Начальник управління підкреслила, що людям, які отримують субсидію, не потрібно звертатися до інстанцій для перерахунку розміру субсидії на період опалювального сезону. Також таких субсидіантів автоматично переведуть до ПФУ.

Допомога з комуналки для переселенців

Важливо знати, що люди які виїхали в більш безпечні райони області, можуть також отримати житлові субсидії за новим місцем проживання – на загальних умовах.

«Якщо ВПО (внутрішньо переміщенні особи) орендують у нас житло, вони також мають право, як орендарі, звернутися за субсидією саме на нашій території. Хоча вони, можливо, отримують субсидію на своє власне житло, яке лишилось на окупованій території», - пояснила Гончарова.

За словами чиновниці, умови надання субсидії на період воєнного стану дещо послаблені. Зокрема, зараз не враховується в сукупному доході допомога на проживання ВПО та компенсація витрат на їхнє тимчасове розміщення. Допомога громадських та благодійних організацій також не включається до сукупного доходу при визначенні права та розміру субсидії.

На деокупованих територіях

За словами чиновниці, на деокупованих територіях Харківської області, в Ізюмському та Куп'янському районах з чотирьох управління соцзахисту населення наразі частково відновили роботу лише Ізюмське міське та районне управління.

«Щодо відновлення Куп'янського районного та міського - питання часу», - зазначила Гончарова.

Вона також поінформувала, що ті хто раніше отримував субсидію через «Укрпошту» (а таких було зазвичай 60%), виплата зараз йде через «Ощадбанк» або через «Приватбанк».

«Поки що мешканці деокупованих Ізюмського та Куп'янського районів переважно гроші отримуватимуть через банківські установи, і таких громадян у нас налічується близько 40 тисяч», - розповіла Людмила Гончарова.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року уряд розпочав передачу функцій адміністрування житлових субсидій та пільг від органів соцзахисту населення до Пенсійного фонду України: з 1 жовтня на банківські рахунки харків’ян і жителів регіону, яким призначена житлова субсидія, гроші надійдуть від Пенсійного фонду. Навіть якщо субсидіант або пільговик не є пенсіонером.

 

Галина Половик

Читайте також: