Перша міні-ТЕЦ у Харкові. Тепловики будуть обігрівати будинки навіть за умови блекауту (відео, фото)

3176

У КП "Харківські теплові мережі" показали першу міні-ТЕЦ, що поміщається у невеликій котельні. Вона працює на газовому паливі й здатна виробляти як електричну, так і теплову енергію в умовах повного знеструмлення. 

Газовий генератор - один із п’яти, які Харків отримав на початку нинішнього року, як гуманітарну допомогу від Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ (джіз) в рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ». Його фінансують уряди Німеччини та Швейцарії.

Електрична потужність такої установки 71 кіловат, теплова потужність – 116 кіловат.

Як розповів "GX" начальник управління експлуатації КП "Харківські теплові мережі" Сергій Мельниченко, установку випробували - вона працює без зовнішнього електроживлення. За його словами, завдяки міні-ТЕЦ котельня працюватиме безперебійно, навіть за умови повного блекауту, забезпечуючи теплом та гарячою водою 8 житлових будинків, школу та дитячу клініку.

Наразі тривають проєктно-монтажні роботи зі встановлення таких міні-ТЕЦ ще на 4-х котельнях у різних районах міста. Їх планують випробувати за кілька місяців, але в роботу запустять лише під час нового опалювального сезону.

Галина Половик

Читайте також: