Безкоштовні дрова. Де на Харківщині найбільше заявок на пільгове паливо

1690

Харківська обласна військова адміністрація оприлюднила порядок безоплатного отримання дров і кількість родин в регіоні, які можуть скористатися правом на пільгову деревину.

Відповідно до розпорядження начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, першими безкоштовні дрова отримають найменш захищені верстви населення:

- самотні люди і подружжя літнього віку;

- сім'ї з інвалідами першої групи;

- сім'ї з дітьми, які мають інвалідність підгрупи «А»;

- сім'ї, де лише пенсіонери, діти, інваліди (непрацездатні);

- багатодітні родини - троє та більше дітей, у тому числі діти-сироти та позбавлені батьківського піклування;

- самотні батьки, які виховують дітей (до 14 років);

- сім'ї, які отримують соціальну допомогу як малозабезпечені.

Згідно з до документом місцева влада має закупити дрова за держсубвенцію протягом 15 днів з дня отримання коштів. На одне домогосподарство виділять деревини не більш як на 10 тис. грн. Враховуючи, що ціна дров стартує від 620 грн/куб (рубані гілки) і понад 1 500 грн/куб (колотий дуб), кожна родина може розраховувати на 6-16 кубів дров, у залежності від сорту.

Загалом по області заявки на пільгові дрова написали понад 165 тис. родин. Лідирує за кількістю домогосподарств-претендентів на безкоштовну деревину Богодухівський район.

Розподіл по районам:

Богодухівський район - 52 271 домогосподарство;

Ізюмський - 25 267 домогосподарств;

Красноградський - 13 255 домогосподарств;

Куп'янський - 11 271 домогосподарство;

Лозівський - 3 622 домогосподарства;

Харківський - 35 983 домогосподарства;

Чугуївський - 24 175 домогосподарств.

Нагадаємо, наприкінці вересня 2022 року уряд України виділив  більше півмільярда гривень, щоб забезпечити паливними дровами найбільш вразливих категорій громадян на прифронтових територіях. Вони підуть на закупівлю та доставку дров для населення Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей.

Нагадаємо, кубометр дров на Харківщині продають за 620 грн (рубані гілки), і за 1 500 грн (колотий дуб). Можна також знайти непогані  дрова за ціною 1 2000-1 500 грн за куб. м. У середньому на опалення будинку площею 100 квадтрних метрів на одну зиму потрібно близько 10 кубів дубових дров.

 

Галина Половик

Читайте також: