Учені порахували, cкільки грошей треба потратити на новорічний стіл

2980

На новорічний стіл для зустрічі 2023 року у воєнній Україні доведется витратити удвічі більше грошей у порівнянні з минулим роком. Це якщо наслідувати традиції мирних часів - готувати салати, страви з м’яса та риби, виставляти на стіл алкогольні та безалкогольні напої, фрукти, солодощі тощо. 

На продукти для приготування традиційних страв родина із чотирьох людей має викласти у середньому 2 655 грн, що на 43,9% більше, ніж минулого року. Якщо на столі будуть ще й делікатеси (ікра, червона риба), сума зросте до 3 180 грн.

До такого висновку дійшли експерти Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Зокрема, за їхньою оцінкою, 3 кг традиційного новорічного салату "Олів’є" коштуватиме українській родині 271,7 грн. Торік стільки ж салату коштувало на 41,9% менше. Подорожчали усі інгредієнти, але лідирують яйця, цибуля, морква - вони підскочили у ціні більш як двічі.

Найдорожчі складники салату "Олів'є":

  • - ковбаса (у середньому 0,5 кг коштує - 115,4 грн, що на 15,5% дорожче);
    - зелений горошок (0,5 кг обійдеться в 44,99 грн - на 28,5 % більше);
    - яйця (за 6 яєць доведеться викласти 44,4 грн - у 2,2 раза більше);
    - солоні огірки (200 г  - 34,8 грн, удвічі дорожче);
    - майонез (180 г коштує приблизно 21,41 грн, здорожчання складає 58,6% залежно від марки).

Овочі до салату обійдуться родині у майже 34 грн: 2 морквини (20,66 грн), 5 картоплин (840 г, 6,64 грн) і 2 цибулини (230 г, 6,57 грн).

"Якщо на кінець 2022 року порівняно з 2021 роком ціна на картоплю зменшилася на 9,1 %, то на моркву і цибулю зросла у 2,2 рази та 2,8 рази відповідно",  - стверджують експерти.

Півтора кілограма "Оселедця під шубою" обійдеться у 134,66 грн - на  2,5 % дорожче. Левову частку його вартості складе філе риби  – 100 грн за 0,5 кг. 

М’ясні продукти до новорічного столу здорожчали вдвічі. Станом на грудень 2022 року прейскурант такий: 

  • - 0,5 кг сирокопченої ковбаси "Салямі" - 250 грн (у 2,5 раза більше проти цін 2021 року);
    - 0,5 кг підчеревини копченої – 237 грн (у 2,1 раза);
    - 0,5 кг битка зі свинини (свіжого) – 250 грн (у 2,2 раза);
    - 1 кг філе курячого (свіжого) - 134,45 грн (зростання ціни на 12 %).
  • Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів обійдеться у 871,45 грн, - йдеться в дослідженні.
  • Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 114,17 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 65,40 грн. Молочні продукти в цьому році подорожчали на 30,8-52,2 %.

  • Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 254,95 грн. На них доведеться витратити на 37,5% більше, ніж торік. Це якщо купувати не лише картоплю (2 кг - 15,8 грн), а й гриби (1 кг) – 77,90 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 59,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 34,75 грн, помідори свіжі (1 кг) – 67 грн.

    Фрукти на святковому столі обійдуться в 168,92 грн (зростання вартості на 59,7%). За 2 кг мандаринів заплатимо 99,80 грн, за 1 кг бананів -   середньому в 58 грн, 1 лимон (200 г) – 11,12 грн.

    Алкогольні напої: за пляшку ігристого марки "Артемівське" доведеться викласти 140 грн (+28,4%). Удвічі більше — 209 грн — коштує півлітра бренді «Шабо» 5‑річної витримки (+16,1%).

    Безалкогольні напої обійдуться в 104,11 грн, якщо брати: 2 л соку «Садочок»  - 50 грн, вода «Моршинська» (1,5 л) – 20,32 грн, «Живчик» (2 л) – 33,79 грн.

За словами директора Інституту аграрної економіки, академіка НААН Юрія Лупенка, цьогорічне суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – значними грошовими та матеріальними втратами економіки і українських родин, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, порушенням логістики, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах. 

"Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів" - переконаний учений.

Читайте також: