Що таке норовірусна інфекція

3123
У поточному році зареєстрований спалах у Київській області (всього захворіло 10 осіб, з них 4 дитини). У Харківській області випадків норовірусної інфекції не зареєстровано.

Норовірусна інфекція (або «шлунковий грип») – це гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке характеризується появою діареї та блювоти. Норовіруси спричиняють понад 15% усіх випадків гострих кишкових інфекцій у світі.

В Україні у 2021 році зафіксовано п’ять спалахів норовірусної інфекції, в результаті якої постраждали 69 осіб, з них 64 дитини. У поточному році зареєстрований спалах у Київській області (всього захворіло 10 осіб, з них 4 дитини). У Харківській області випадків норовірусної інфекції не зареєстровано.

Передається інфекція через брудні руки, предмети побуту, посуд, при вживанні немитих овочів або фруктів. Найбільш небезпечними є морепродукти та інші продукти при недостатній термічній обробці.

Для норовірусної інфекції характерні зимова сезонність і поява спалахів у закритих колективах. Хвороба вражає всі вікові групи, але особливу небезпеку становить для дітей, осіб літнього віку та пацієнтів з ослабленою імунною системою.

Захворювання починається раптово зі слабкості, нудоти, гострих приступів багаторазового блювання, спазмів у животі, підвищення температури тіла. Далі з’являються рідкі водянисті випорожнення, які супроводжується болем у животі без чіткої локалізації.

У немовлят та дітей віком до 5 років захворювання протікає важче і швидко призводить до зневоднення, яке проявляється сухістю слизових оболонок, нечастим сечовипусканням та судомами.

У разі виявлення симптомів, схожих на норовірусну інфекцію, слід негайно звернутися до лікаря.

Для того, щоб убезпечити від норовірусної інфекції себе і свою дитину необхідно: дотримуватись правил особистої гігієни, вживати тільки добре термічно оброблені рибу, м’ясо та ретельно вимиті овочі, фрукти, зелень. Також важливо не вживати воду з відкритих джерел та дотримуватися санітарно-протиепідемічного режиму в дитячих закладах і закладах охорони здоров’я.

За матеріалами Харківського обласного центра контролю та профілактики захворювань.