Дизентерія або шигельоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною. Найбільш вразливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих.
За даними ДУ «Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» в порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023 на території Харківської області відмічається зростання захворюваності дизентерією більш ніж на 82%.
Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.
Для профілактики шигельозу важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил:
- • ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- • мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- • перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
- • для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
- • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
- • при купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
- • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- дотримуватись правил приготування страв;
- • м’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
- • захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
- • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.