Харьковские журналисты выдвинули требования к Авакову и Луценко

2820

Представители СМИ обратились к руководству Нацполиции и Генпрокуратуры Украины с требованием обеспечить эффективное и профессиональное расследование нападения на оператора службы телевизионных новостей «Вісті» Вадима Макарюка, которое произошло во время видеосъемки конфликта между двумя группами людей на территории ТЦ "Барабашово". Участники разборок угрожали 36-летнему оператору, а затем избили его и разбили видеокамеру

Открытое письмо-обращение от медиа-сообщества Харькова об избиении оператора службы телевизионных новостей «Вісті» Вадима Макарюка (оригинал текста)

"Ввечері 7 червня на території ТЦ «Барабашово» у Харкові група невідомих осіб міцної статури жорстоко побила оператора місцевої служби телевізійних новин «Вісті» Вадима Макарюка. Його було шпиталізовано до міської лікарні швидкої і невідкладної допомоги. Лікарі діагностували геморагічний інсульт, що стався внаслідок крововиливу у мозок після побиття. Наразі Вадим у тяжкому стані в реанімації.

Ми не маємо жодного сумніву, що причиною побиття стала професійна діяльність Вадима. На нього напали, коли він виконував редакційне завдання – знімав конфлікт між підприємцями і адміністрацією ТЦ «Барабашово», в який втрутився «Національний корпус». Нападники не лише побили оператора, а й розтрощили камеру і забрали картку, на яку він знімав відео.

Ми констатуємо, що це далеко не перший випадок прямого чи опосередкованого перешкоджання журналістській діяльності на Харківщині. Так, у червні 2016 року під час зборів мешканців будинку по вул. Данилевського, 12, які зібралися, щоб закінчити процедуру оформлення ОСББ, один з присутніх напав на журналіста видання «Накипело» і вибив у нього телефон. У травні 2017 року головний лікар Харківської обласної клінічної лікарні Богдан Федак не дав провести зйомку знімальній групі проекту «Лікарські таємниці» у складі журналістки Марти Байдаки та відеооператора Назара Мельника. У липні того ж року невідомі підпалили автомобіль головного редактора сайту Insider news Ігоря Русіна. У листопаді 2018 року представник організації «Фрайкор» Георгій Тарасенко на очах у поліції зірвав пряме включення журналістки телеканалу Newsone Софії Бобок щодо акції з нагоди Дня гідності і свободи. У всіх цих і багатьох інших випадках винні не покарані. Це стосується і найбільш резонансних злочинів у відношенні журналістів на Харківщині. Майже 9 років залишається нерозкритим вбивство головного редактора газети «Новий стиль» Василя Кліментьєва. У справі щодо нападу і побиття у лютому 2014 року під Академією внутрішніх військ знімальної групи «Вікна-новини» телеканалу  СТБ у складі Марії Малєвської і Олександра Бринзи досі немає жодного обвинувального вироку.

Ми переконані, що напад на Вадима Макарюка є прямим наслідком неефективності правоохоронної і судової системи у всіх наведених вище випадках.

Ми просимо всіх, хто став свідком нападу на нашого колегу та/або має фото- і відео самого побиття, чи конфлікту, що йому передував, повідомити про це. Інформацію просимо надати Поліції Харківщини за телефоном 102 або (057)705 96 82 або через колегу Вадима - Анну Черненко https://www.facebook.com/ann.chernenko.12 

Ми закликаємо усіх учасників конфлікту допомогти слідству знайти всіх винних у побитті Вадима Макарюка.

Ми вимагаємо від Національної поліції і прокуратури забезпечити ефективне і професійне розслідування цієї справи.

Окремо звертаємо увагу, що потерпіла сторона має відеозапис, з якого можливо зробити висновки щодо можливих підозрюваних у скоєнні цього злочину.

Ми вимагаємо від голови Національної поліції Сергія Князєва, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Генерального прокурора України Юрія Луценка забезпечити публічні звіти їхніх підлеглих про хід і результати розслідування цієї справи.

Ми вимагаємо притягнення до відповідальності замовників і виконавців нападу, незалежно від їхніх імен і посад.

Ми не дамо спустити цю справу на гальмах! Винні мають бути покарані!"

Читайте також: