На ринках та в магазинах харків'яни із задоволенням полюють на «яблука божевілля» (фото)

2171
А ви знали? Улюблений овоч гурманів вважали за причину божевілля.

Восени улюблені овочеві страви рагу та соте (на фото Наталії Бойченко трохи нижче) не обходяться без індійського гостя - баклажана. Ці овочі також варять, тушкують, смажать, запікають, фарширують, засолюють, сушать і навіть їдять сирими. Додамо трохи смаку, гумору та цікавих історій в наш буремний час, адже посмішка - це теж зброя, хай бачить ворог - нас не зламати. 

Батьківщина цього овочу – східна Індія, звідки араби через Афганістан та Іран завезли його до Південної Європи ще у ХVІІ-ХVІІІ століттях.

Наші пращури дуже довго використовували баклажани виключно як лікарський засіб. І лише у середні ХVІІ ст. століття баклажани стали вирощувати для приготування їжі.

Стародавні греки та римляни називали ці овочі «яблуками божевілля» і вважали, що систематичне вживання в їжу зводити з розуму.



Але це все у минулому. Зараз відомо, що вживання баклажанів знижує рівень холестерину в крові й покращує роботу шлунково-кишкового тракту. А ще його рекомендують при захворюваннях серцево-судинної системи, що супроводжуються набряками, оскільки вживання баклажанів сприяє виведенню з організму зайвої рідини та нормалізації водного балансу.

Крім того, в баклажанах містяться вуглеводи, білки, фосфор, кальцій, калій, магній, залізо, алюміній, тіамін, рибофлавін, вітамін РР і вітамін С. Пектинові речовини надають овочам бактерицидних властивостей.

Зауважимо. не можна вживати перестиглі плоди, оскільки вони містять велику кількість соланіну, яким можна отруїтися, тож не варто гнатися за низькими цінами.



Краще обирати овочі, які і око радують, і смакувати будуть на вашому столі.  



Зараз на ринках та  магазинах великий вибір баклажанів. Ціна коливається від 20 до 40 гривень.

І, наостанок, пропонуємо рецепт улюбленої страви гурманів – рататуй. Та не простий, а для лінивих.

Приготуйте інгредієнти: баклажан – 1 штука, помідори – 2 штуки, часник – 1 зубок, оливкова олія – 2 столові ложки, бринза - 6 столових ложок, майонез – 1 столова ложка, базилік свіжий нарізаний – 1 столова ложка, сир, сіль та спеції за смаком.

Баклажан надріжте, щоб вийшла гармошка, і вимочіть у солоній воді (бажано кілька годин). Помідори поріжте тонкими кружальцями або півкільцями. Часник подрібніть. З бринзи приготуйте пасту - додайте до неї часник, столову ложку оливкової олії та трохи майонезу чи сметани. Перемішайте до однорідної маси та посипте подрібненим базиліком (свіжим або сухим). У змащену олією форму викладіть баклажан, трохи розкрийте його для фарширування і змастіть оливковою олією. У кожен розріз покладіть часточку помідора та начинку з бринзи. Зверху за бажанням посипте тертим сиром. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом години. Готову страву можна вживати як у гарячому, так і у холодному вигляді.

А ще додамо пост з рецептом від відомого харківського знавця мистецтва, великого гурмана та жартівника Сергія Володарського, який готував фаршировані човники-баклажани з гумором та смаком.

Фото та матеріали: GX, Наталія Бойченко, Сергій Володарський, соцмережі