За шість сім місяців 2023 року без урахування грипу та ГРВІ на різні вірусні інфекції перехворіли 2213 мешканців Харкова та громад області. У регіональному центрі контролю та профілактики захворювань кажуть, що це на 48,5%% більше, ніж за аналогічний період минулого року (1490).
У порівнянні з минулим роком відмічається зростання захворюваності сальмонельозом у 2,8 раза, і шигельозом на 10 випадків, туберкульозом у 2,2 раза, хворобою Лайма у 3,1 раза, інфекційним мононуклеозом у 4,4 раза, гастроентероколітами з встановленим збудником у 1,7 рази. Більше мешканці Харкова та області хворіють гострим вірусним гепатитом В – в 1,5 рази, хронічними вірусними гепатитами: В – у 2 раза, С – у 1,9 рази.
Знизився рівень захворюваності гастроентероколітами з невстановленим збудником на 29,8%, лямбліозом – у 3,3 рази
Зареєстровано 22 випадки гострого вірусного гепатиту С, по 5 випадків ротавірусного ентериту та вірусного менінгіту, 3 випадки менінгококової інфекції, по 2 випадки кору, кашлюка, епідемічного паротиту та лептоспірозу, 1 випадок криптоспоридіозу.
Довідка. Криптоспоридіоз – протозойне захворювання, яке викликається паразитуванням у тонкому кишківнику людини кокцидій роду криптоспоридіум та характеризується діарейним синдромом.
Криптоспоридії паразитують без проміжного хазяїна в самих різних групах хребетних тварин. Найбільше вивчені криптоспоридії, які паразитують у ссавців (мишей, пацюків, телят, ягнят, козлят, поросят, лошат в т. ч. і у людей) та у птахів. Це свідчить про широку специфічність збудника. Життєвий цикл включає безстатевий поділ та статеве розмноження з формуванням інвазивних спорозоїтів. Паразит має тропічність до клітин кишківника з мікроворсинками, дихальних шляхів людини та тварини.
Інфікування людини відбувається при безпосередньому контакті з хворою людиною або твариною, шляхом вживання сирого молока та води з відкритих водоймищ. Для криптоспоридіозу характерна деяка сезонність з піком захворюваності в теплу пору року.
Щоб запобігти захворюваності необхідно дотримуватися таких правил:
- • Відмовитися від купання у забруднених водоймах в т. ч. штучно створених;
- • Дотримуватися звичайних гігієнічних заходів: миття рук після контакту з ґрунтом та тваринами, ретельне миття та проведення термічної обробки зелені, овочів та фруктів з метою недопущення попадання збудника в організм людини;
- • Не споживати сиру воду та молоко. Доводити до кипіння та кип’ятити протягом 1 хв.