Кампілобактеріоз: що це таке і як можна заразитися

3120
Кампілобактеріоз – гостре кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є бактерії роду Campylobacter.

Резервуаром та джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини. Найбільшу епідеміологічну небезпеку становлять інфіковані кури, велика рогата худоба, свині та вівці.

Кампілобактеріоз передається переважно харчовим шляхом — через м’ясо та м’ясні продукти, що пройшли недостатню термічну обробку. Найчастіше туші забруднюються бактеріями з фекалій під час забою тварин. Сире молоко, контамінована вода та лід також є факторами передачі інфекції. Не можна виключати контактно-побутовий шлях передачі, основними чинниками якого є забруднені руки та предмети побуту (особливо кухонне приладдя).

Інкубаційний період триває від 1 до 10 днів. Клінічна картина починається з підвищення температури тіла, головного болю, міалгії, нудоти та блювання. Далі приєднуються діарея, різкі та ниючі болі в животі, що посилюються перед актом дефекації, розвивається зневоднення.

Захворювання може мати серйозні наслідки та ускладнення: синдром Гійєна-Барре (в’ялий параліч), постінфекційний (реактивний) артрит, панкреатит, гепатит.

Кампілобактеріоз дуже легко поширюється, захворіти може будь-хто. Щоб захистити себе від зараження, необхідно дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил:

  • • ретельно мити руки після контакту з тваринами, роботи з сирим м’ясом (у т.ч. птиці), відвідування туалету, при візуальному забрудненні;
  • • обов’язково мити обробні дошки, ножі, інший кухонний інвентар, будь-які поверхні, які можуть бути забруднені м’ясними соками;
  • • виключити прийом зіпсованої, сирої чи недостатньо термічно обробленої їжі;
  • • під час подорожей пити фасовану воду (або іншу воду гарантованої якості), а також уникати вживання харчового льоду, неякісно вимитих фруктів та овочів, непастеризованого • молока, харчових продуктів та страв, що пройшли неналежну термічну обробку.

За матеріалами Харківського обласного центра контролю та профілактики хвороб