Тропічний фрукт на городах мешканців Харківщини: учений зробив прогноз (фото)

1509

Харківські селекціонери стверджують, що в наших кліматичних умовах дуже добре себе почуває тропічний фрукт родом з Бразилії - маракуя, яка на смак нагадує нагадує аґрус, ківі, а комусь - персик чи абрикосу. Учені не не виключають, що його будуть вирощувати українці на своїх городах. 

Про це на своїй сторінці у Facebook написав доктор сільськогосподарських наук Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко.

Учений каже, що цього року в Харкові отримав непоганий урожай маракуї. І, що цікаво, тропічний фрукт досить стійкий до українських осінніх холодів, краще переносить їх, ніж традиційна місцева городина.

"Усі городні рослини на цей час вже померзли, субтропічний інжир теж скинув листя, а ось тропічна passiflora incarnata (маракуя), як не дивно, продовжувала рости. Така особливість цього виду – низька морозостійкість на початку вегетації та висока – в кінці сезону. Упевнений, що ця малопоширена тропічна культура через … років буде вирощуватися на городах у багатьох українців", –  прогнозує доктор сільськогосподарських наук.

Втім, судячи з дописів під постом ученого, уже зараз кущі маракуї ростуть на городах харьковских садоводів. Сергій Авраменко радить початківцям у перший рік на зиму пересадити рослини у горщики для квітів і зберігати у погребі, або іншому холодному приміщенні, яке не промерзатиме.

Довідка. Маракуя - із роду пасифлора. Росте у тропічних лісах Бразилії. Однак вирощують не тільки у Південній Америці, але і у Ізраїлі, на Шрі-Ланці, Новій Зеландії, Гавайях, Галапагоських островах, Макронезії. В англомовних країнах плід фрукта називається «passion fruit», що означає «плід пристрасті». Усередині плоду прихована желеподібна м'якоть яскраво-жовтого кольору з невеликими кісточками всередині. На смак маракуя - кисло-солодка. Фрукт містить бета-каротин і вітамін А, які підтримують зір, пластичність шкіри, гарний стан волосся та нігтів. Седативний ефект маракуї має позитивний вплив на нервову систему, позбавляє стресів і дарує солодкий сон. 

Нагадаємо, співробітникам Інституту рослинництва ім. Юрьева вдалося спасти зразки єдиного банку рослин, незважаючи на обстріл будівлі Національного центру генетичних ресурсів рослин, що знаходяться в передмісті Харкова.

 

Галина Половик

 

 

Читайте також: