Воєнні жнива на Харківщині: частина урожаю зимуватиме в полі

1658

На Харківщині аграрії все ще продовжують збір пізніх зернових і технічних культур. Однак через погану погоду кукурудза може залишитися на полях до кінця зими. Так заявив голова Всеукраїнської агарної ради (ВАР) Денис Марчук під час брифінгу в Медиацентре Украина-Укринформ. ‎

За його словами, господарства, які не встигнуть зібрати кукурудзу до старту весняної посівної, точно не будуть сіяти цю культуру навесні 2023 року. Відтак скорочення площі посівів матиме негативні наслідки для українських сільгосптоваровиробників.

Зазначається, що на середину листопада в Україні зібрано лише 50% (2,1 млн га) від загальної площі посівів кукурудзи. На Харківщині -  оброблено лише четверту частину полів. 

За даними Харківської ОВА, на 24 листопада в регіоні обмолочено 25% (31,6 тис. га) від засіяних  кукурудзою площ - зібрано 161,1 тис. тонн за врожайністю 50,9 ц/га. Це менше минулорічного обласного показника (47,3 ц/га) і нижче за цьогорічний середньоукраїнський (58,1 ц/га).

Також у полі залишилося не зібраними 19% площ під соняшником.

Загалом на Харківщині зібрано зернових та зернобобових культур з площі 418,5 тис. га (85% від посівів). Намолочено 1,6 млн тонн зерна. Середня врожайність становить 38,7 ц/га.

Нагадаємо, в області завершено збір круп’яних культур. Проса намолочено майже 11 тисяч тонн, а гречки – 4 тисячі тонн. За прогнозами, в цьому році планують зібрати 2,2 млн тонн зернових та зернобобових.

На 17 листопада в області намолочено 103 тисячі тонн кукурудзи  з площі 22 тис. га (17%). Соняшника зібрано 371 тисячу тонн з площі 165 тис. га (67 %) -  заступник голови Харківської ОВА Євген Іванов.

 

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

  

Галина Половик

Читайте також: