По п'ять пенсій одразу. Кому на Харківщині належать такі виплати і як їх отримати

2091

Мешканці звільнених від російських військ територій Харківщини отримають одразу п’ять пенсій. Їх виплатять за весь період окупації, тобто за усі попередні п’ять місяців війни, - заявили в Міністерстві соціальної політики України.

Як пояснила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв’ю «Українському радіо», пенсії нараховувались протягом усього періоду окупації, проте пенсіонери не завжди мали змогу їх зняти в банкоматі чи отримати через Укрпошту. Тому їх нараховували на спеціально відкриті рахунки в «Ощадбанку», де вони досі зберігаються. І зараз пенсіонери мають змогу отримати повністю всі суми за цей період.

«Людині потрібно звернутися у відділення «Ощадбанку» з паспортом для того, щоб дозавершити відкриття рахунку на своє ім’я і зразу звідти взяти гроші», – сказала Жолнович.

За словами міністра, наразі у людей в деокупованих громадах не завжди є можливість дістатися у відділення чи до банкоматів. Тому банкам необхідно відновлювати свою роботу.

«Ми зараз активно пробуємо взаємодіяти з відповідними банками, щоб вони поновлювали роботу на тих територіях або розгортали якісь мобільні банкомати. Тобто будь-які інструменти, щоб люди могли фізично скористатися своїми коштами. Юридично вони – у них на рахунках», – зазначила очільниця Мінсоцполітики.

Нагадаємо, на Харківщині у звільнених громадах пенсіонери почали отримують виплати. Одними з перших після окупації отримали гроші пенсіонери Балаклії.

Галина Половик

Читайте також: