Крайня точка на Харківщині. Як енергетики повертають світло за чотири кілометри від державного кордону (фото)

3107

Різдво мешканці села Макарове Золочівської громади на Харківщині зустрічатимуть зі світлом у своїх домівках, що вціліли від обстрілів. У січні фахівці Золочівського району електричних мереж (РЕМ) АТ «Харківобленерго» повністю відновили електропостачання в село, що розташоване за чотири кілометри від російського кордону.

На вулиці Шкільній, де окупанти облаштували штаб, знову стоїть робоча електропідстанція, від якої живиться село. Поруч - сміття після росіян, яке не встигли прибрати, і вщент розбиті школа та дитсадок.

с. Макарове Золочівської ОТГ, вул. Шкільна

с. Макарове Золочівської ОТГ, вул. Шкільна

Майже 9 місяців село перебувало в окупації. З початку березня люди перебивалися без світла, газу, зв’язку.

«Майже рік немає світла. Дай Бог, щоб сьогодні дали. Як жили? Свічки палили. Дровами топили. Газ дали тільки місяць тому. З водою проблеми немає. Вода - в криницях»,- каже пенсіонер Руслан Мелашенко, який з початку війни не покидав Макарове.

Руслан Мелашенко, с. Макарове Золочівської ОТГ

До електромонтерів чоловік прийшов разом з дворнягою Жучкою. Вони разом усі ці місяці. Колишній міліціонер-кінолог каже, що ще більше став цінувати чотирилапих.

«Свої ж здали мене. Кацапи прийшли до мене додому, зброю шукали. А я 15 років як на пенсії. Яка зброя? Погрожувли, кулаки розпускали, дім перевернули не раз, забирали телефони, на підвал водили», - каже чоловік.

Жучка, с. Макарове Золочівської ОТГ

«Ламала гілки, щоб натопити в хаті. Наберемо в оберемок і падаємо, бо стріляють. В погребах жили», - розповідає Татьяна Ричкова, також з місцевих. 

Татьяна Ричкова, с. Макарове Золочівської ОТГ

До війни жінка працювала у Харкові, у магазині. Каже - на життя вистачало і все було добре. А зараз без роботи, а значить - без грошей. А ще син в ЗСУ -  4-й місяць не виходить на зв'язок.

«Куди я тільки не зверталася - немає відповіді», - плаче жінка.

с. Макарове Золочівської ОТГ

До війни у Макарове налічувалося понад 250 людей, зараз тут більше 100. Як тільки відновлять електроживлення, в село почнуть повертатися його мешканці. Так було з іншими населеними пунктами у Золочівській громаді - Туровим, Світличним, де світло з'явилося раніше. 

Залишки школи в с. Макарове Золочівської ОТГ

Руїни шкільного спортзалу в с. Макарове Золочівської ОТГ

На руїнах Макарівської школи у вересні поліція виявила кілька мін. Також вибухонебезпечні предмети були на узбіччі дороги. 

Руїни дитсадка в с. Макарове Золочівської ОТГ

Частину Макарового заживили ще в грудні - і відразу людей побільшало. У січні підняли електролінії на останніх вулицях села. Хотіли б швидше, так «не поженеш», - кажуть золочівські енергетики. 

с. Макарове Золочівської ОТГ

«Ремонтні роботи ускладнювалися через погодні умови та складний рельєф місцевості. Село знаходиться на пагорбах, тому техніці подекуди важко було проїхати, особливо як потепліло, коли дороги перетворювалися на суцільну багнюку. Учора вишка так і не змогла сюди заїхати. Сьогодні знову приїхали, закінчуємо», - розповідає Анатолій Федоровмайстер дільниці Золочівскої РЕМ з 20-річнм стажем. 

Анатолій Федоров,

 майстер дільниці Золочівскої РЕМ, с Макарове Золочівської ОТГ

Щоб подати струм до 7 дворів, що в долині на краю села, підрозділ Федорова два дні працював у відкритому полі - піднімали опори і тягнули електродроти. Це їхня крайня точка, далі - уже кордон. Обстріли не вщухають, але вони вже не такі інтенсивні як навесні та влітку.

Працівники Золочівскої РЕМ, с. Макарове Золочівської ОТГ

«Раніше доводилося відновлювати майже одне і те ж саме через день і під обстрілами. Є така лінія - «Уди», бля АТП в Золочеві. Навесні та улітку там ми майже кожного дня робили, щось піднімали. Щоб більше встигнути, ділили бригаду і одночасно виїздили на різні ділянки. А останні два місяці спокійніше стало працювати. Немає такого, як раніше, коли хлопці вистрибували з машин, шукали впадину, щоб заховатися. Зараз також стріляють. Чути, але вже далеко від нас. Учора опівдні знову стріляли», - каже Анатолій Іванович і відразу попереджає нас, журналістів, не заходити далеко, а ходити по витоптаній траві.

«Тут багато ще «сюрпризів» приховано. Сапери не встигають все пройти. Тут вони як би нічого і не знайшли, але треба постійно бути обережними», - застеріг майстер дільниці.

Вадим Балюк, працівник РЕМ, згадує, як восени разом з іншими електромонтерами мало не підірвалися на протипіхотній міні.

«Нас врятував янгол-охоронець. Лежала протипіхотна міна - «метелик». А ми в метрі від неї проїхали. Машина зупинилася, ми пішли обідати. Встигла машина трохи від'їхати і тут – хлоп! Відразу під’їхали сапери. А ми далі продовжили прокладати лінію і йшли за саперами – нога в ногу», - розповів Вадим.

За його словами, коли росіяни масовано обстрілювали їхнє селище, у Золочеві світла не було максимум чотири дні.

«Хлопці не чекали, коли закінчиться обстріл, зразу виїздили і відновлювали електропостачання», - каже чоловік.

Працівники Золочівскої РЕМ, с. Макарове Золочівської ОТГ

Зараз енергетики працюють над відновленням ліній електропередачі, які живлять село Цилюрики, де живе 1 людина. У найближчих планах - поновлення електропостачання у селі Дуванка, де наразі живуть лише 2 людини. Заради них, ризикуючи вкотре, будуть тягнути електролінії. У пріоритеті - повернення світла там, де є люди. 

«У Дуванках піднімати лінію будемо приблизно тиждень – усе лежить на землі», - каже Анатолій Федоров.

Працівники Золочівскої РЕМ, с. Макарове Золочівської ОТГ

Загалом, за інформацією "Харківобленерго", у Золочівській громаді без світла зараз залишається близько 130 людей, які проживають у 12 селах. Більшість з них - прикордонні. Серед них - малонаселені Гур'їв Козачок (4 мешканці), Уди  (6). А є такі, де взагалі немає жодної душі. Серед «мертвих» сіл - Окіп, Соснівка, Червона Зоря. І там поки немає сенсу відновлювати електропостачання. 

Гальмує роботу ще й те, що багато територій не розміновано: саперам важко пройти через погодні умови, а працівники РЕМ йдуть виключно після них. 

Наразі, за даними пресслужби АТ "Харківобленерго", на Харківщині близько 80-85% населених пунктів, знеструмлених через бойові дії, уже мають світло.

За словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, до 1 лютого 2023 року планують заживити 100% деокупованих територій.

Фото: GX

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

Читайте також: