Кому з переселенців припинять виплати від держави

2410

Вже з серпня цього року деяким внутрішньо переміщеним особам припинять виплати допомоги від держави. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів, яку ухвалили на засіданні Уряду 11 липня. Відповідно до документа, деякі категорії ВПО більше не отримуватимуть фінансової підтримки. Про кого саме йдеться, з’ясовували у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Виїхали за кордон або ж повернулися додому

З 1 серпня цього року виплати не продовжать людям, що повернулися до рідної оселі, яку раніше покинули через війну. Не виплачуватимуть кошти й тим, хто виїхав за кордон на понад 30 днів поспіль без обґрунтованих причин. Серед таких причин у Кабміні називають: службове відрядження або стажування, лікування чи реабілітацію, догляд за хворою дитиною чи її оздоровлення.

Крім того, виплати не продовжуватимуть переселенцям, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або засуджені за колабораціонізм.

Депозит у 100 тисяч гривень як причина для припинення виплат

Чергові урізання чекають на виплати для ВПО і з 1 вересня цього року. Зокрема, як пояснюють в Уряді, припинять підтримку громадян, “чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави”. Зокрема, без фінансової допомоги залишаться переселенці, які після 11 липня (себто з моменту ухвалення постанови Кабміну) придбали нове авто, випущене після 2018 року. Або ж купили земельну ділянку, квартиру чи будинок на суму понад 100 тисяч гривень. Не продовжать виплати і тим, хто купив на 100 тисяч гривень валюти, банківських металів, чи має таку суму на депозиті.

Також з початку осені не зможуть розраховувати на фінансову підтримку люди, які мають житло поза зоною бойових дій чи окупованих територій, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. метрів на одного члена сім'ї.

Скільки ВПО нині отримують кошти від держави

Як розповідають в Кабінеті міністрів, допомога на проживання для ВПО одна з найбільших  програм за розміром фінансування з державного бюджету. Цьогоріч на неї передбачили 57 мільярдів гривень. Наразі виплати отримують понад 2,6 мільйонів людей. Розміри допомоги для осіб з інвалідністю та дітей становлять 3 тисячі гривень, а для всіх інших  2 тисячі гривень.

Найбільше переселенців мешкають у столиці

В Україні офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, також є близько 2 мільйонів незареєстрованих переселенців. Такі дані у червні цього року озвучила віцепрем'єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Відповідно до дослідження Руху ЧЕСНО, лідером за кількістю ВПО є столиця: тут зареєстровано близько 380 тисяч переселенців. Майже вдвічі менше проживає наразі у Дніпрі: 175 тисяч осіб. Замикають п’ятірку міст за кількістю ВПО Харків, Запоріжжя та Одеса. Дані, які проаналізував Рух ЧЕСНО, свідчать, що саме східні та південні обласні центри наразі мають найбільше зареєстрованих переселенців.

Читайте також: