Джерело тепла. Харківські комунальники показали своє нове виробництво (фото)

1670

Харківські тепловики відкрили виробництво альтернативних джерел тепла - виготовляють у своїх цехах "буржуйки" власної конструкції. За інформацією пресслужби КП "Харківські теплові мережі", печі виготовляють із труб, які відслужили своє на теплотрасі. 

"Процес виготовлення такої пічки починається з нарізання старої труби, яка вже відслужила свій термін під землею, але в якості джерела теплопостачання, метал у 6 міліметрів завтовшки, пропрацює не один рік", – розповіли на підприємстві.

Автор конструкції - старший майстер котельно-механічного цеху Олександр Коваленко каже, що зупинилися на універсальному варіанті "буржуйки" – для тепла та приготування їжі. Пічки роблять на великих ніжках, щоб безпечно використати на будь-якій підлозі. Вага пічки – близько 70 кг. Для зручності транспортування передбачені сталеві ручки. 

Олександр не тільки креслив, а й зварив по вихідних кілька таких пічок. Одна з них, під номером 105, уже встановлена в пункті обігріву. 

"Побачив на фото в інтернеті у пункті обігріву. Приємно, коли твоє творіння вже дарує тепло", - зізнається майстер.

Тепловики планують обладнати такими пічками 80 пунктів обігріву у Харкові та 41 – для своїх співробітників на підприємстві.

Крім того, комунальники роблять дерев’яні лави на залізних ніжках - також для пунктів обігріву. Паралельно йде заготівля дров з вторсировини.

"Усе за принципом економії та господарського підходу. У справу йдуть і деревина, обрізана під час благоустрою території біля джерел теплопостачання, а також старі дерев’яні рами, що залишилися після заміни вікон на філіях підприємства", – зазначили тепловики.

Заготівлю дров харківські тепловики ведуть по всіх філіях підприємства у вільний від основної роботи час, зазначили в пресслужбі КП “ХТС”. Кілька філій уже підключилися до виробництва буржуйок.

Фото: пресслужба КП "Харківські типлові мережі"

Галина Половик

Читайте також: