Що таке бруцельоз: симптоми та шляхи зараження

2952
Бруцельоз – особливо небезпечна інфекція, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму.

Особливо небезпечне захворювання для вагітних жінок – часто відбуваються викидні, мертвонародження, передчасні пологи.

Для розвитку хвороби достатньо попадання в організм 10 бактерій.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі щорічно реєструється близько 500 тисяч нових випадків бруцельозу серед людей, з яких 2–4% помирає. Бруцельоз характеризується частим розвитком хронічних рецидивних форм (до 80%), в більшості випадків – інвалідизації працездатного населення у віці від 20 до 50 років.

В Україні у 2023 році зареєстровано 2 випадки захворювання в Миколаївській області. В Харківській області за останнє десятиріччя реєструвалися завізні випадки хвороби. Захворілі інфікувались у країнах Кавказького регіону та Середземномор’я при вживанні продуктів переробки молока домашнього виготовлення та місцевих страв з м’яса.

Головне джерело інфекції — велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Інколи бруцели можуть уражати собак і кішок. Хвороба у тварин часто має прихований перебіг.

Інкубаційний період – від 1-го тижня до 2-х місяців, захворювання  починається з підвищення температури тіла до високих цифр, супроводжується ознобом, пітливістю, збільшенням печінки й селезінки, лімфовузлів, з’являються вогнищеві ураження суглобів, статевих залоз, неврити тощо.

Зараження людини найчастіше відбувається при вживанні в їжу заражених продуктів – сирого молока, сиру, виготовленого з непастеризованого молока, недостатньо провареного і прожареного м’яса, а також при безпосередньому контакті з тваринами: обробка шкур і вовни, догляд за хворими тваринами. Ще один механізм зараження – вдихання пилу у приміщеннях фермерських господарств.

Хвора людина для оточуючих безпечна.

Поради з профілактики інфікування бруцельозом:

  • не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках, споживайте продукти лише відомого походження;
  • не вживайте сире молоко та молокопродукти, м’ясо без термічної обробки;
  • під час перебування за кордоном не куштуйте місцеві м’ясні страви з ознаками недостатньої термічної обробки, м’які сири  непромислового виготовлення.

Джерело: сайт Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб